Az egész éves hajtást muszáj kipihenni városhatáron túl, a kisgyermekes szülőknek azonban nagy fejtörést okozhat, hogy hova utazzanak a kicsivel. Az apró „pusztítók” könnyedén rémálommá tehetik a nyaralást, ha nem tervezünk előre, és nem fogadunk meg néhány életmentő tanácsot Iveszics Tünde pécsi védőnőtől.

Az utazás előtt: ezek alapján tervezzünk, ezeket csomagoljuk!

Alapvetőnek tűnik, mégis hangsúlyozni kell, hogy a gyerekhez igazítva válasszunk reális úti célt. Gondoljuk végig, mit bír a gyermek: ha már rövid utakon is nehéz vele, nem lehet lekötni, akkor rövidebb távolságban gondolkodjunk, és/vagy utazzunk alvásidőben. Nem érdemes kétéves kor alatti gyerekkel városnéző-, vagy hosszabb túrát tervezni, de a „nomád” kempingezés sem biztos, hogy jó ötlet.

A következő fontos szempont a szállás típusa. Iveszics Tünde szerint érdemes bababarát, jó értékelésű szállást választani, ahol rugalmas a lemondás, hiszen a gyermekkel bármikor, bármi előfordulhat. Ha már megvan a cél, tájékozódjunk a környékbeli lehetőségekről is, például milyen üzletek vannak a közelben, milyen orvosi ellátás elérhető, és hol van az ügyelet.

Célszerű időben elkezdeni listát írni arról, hogy mit csomagoljunk, lehetőleg kategóriánként:

– Iratok: taj-kártya, oltási könyv, személyi igazolvány a babának külföldi utazás esetén, plusz utasbiztosítás.
Ruha: hőségre, hidegre, esőre. Fürdőruhából minimum két váltás szükséges, hiszen a vizes fürdőruhát mindig le kell venni a gyerekről, és nem biztos, hogy olyan hamar megszárad. Vigyünk puha gumitalpú strandcipőt is.
Alvás: alvóruha, pléd, alvós kedvenc.
Kényelem az autóban: ülés, ruha.
– Játék: új, kedvenc, érdekes, piciknek néznivalókat, fogható, hangot adó babajátékokat, babakönyvet csomagoljunk. A nagyobbaknak akár még egy-egy mesét is meg lehet nézni tableten vagy az okostelefonon. Vízpartra karúszó vagy úszógumi, felfújható játékok, kis játékok kellenek, amikkel tud játszani a vízparton és a szárazföldön is.
Evés: elegendő mennyiségű víz, cumisüveg, cumi, tisztításukhoz eszköz. Romlandó ételt ne vigyünk!
Tisztálkodáshoz eszközök: olló, csipesz, pelenkázáshoz eszközök.
Egyéb: hasznos lehet autóba napvédő, hátsó ülésre akasztható tartó, úszópelenka, UV-szűrős strandsátor, hűtőtáska, pelenkazacskó, nejlonzacskó, papírzsákok.
+ 1 tipp: a helytakarékosság miatt érdemes praktikus, kisméretű tisztálkodó szereket vásárolni.

Az úti patika az egyik legfontosabb része a csomagjainknak, összeállítását alaposan meg kell tervezni. A szokásos gyógyszerek mellett általában a következőkre érdemes valamilyen bevált, vagy orvos által javasolt szert vinni a védőnő szerint:

– Napégés elleni szer, napozás utáni bőrnyugtató krém, termálvizes spray.
– Rovarcsípéshez csipesz, allergia elleni szer.
– Kullancs kivételéhez csipesz.
– Hasmenés, táplálkozási zavar esetére pro-, prebiotikum.
– Allergiaellenes szer orvossal, gyógyszerésszel konzultálva: a homeopátiás szerek, Schüssler-sók, illóolajok mind remek alternatívák lehetnek.
– Láz esetére lázmérő és lázcsillapító szer.
– Nagyobbaknál esésre, a bőr sérüléseire fertőtlenítő, ragtapasz, géz, mull-lap, bőrnyugtató, hámosító krém kell.

Az utazás alatt: így legyen zökkenőmentes az út

Kisgyermekes szülőknek mondanunk sem kell: bármikor, bármi keresztülhúzhatja a számításainkat, és az utazási idő is jóval meg fog nyúlni. Legyünk rugalmasak! Mint már korábban említettük, az a legjobb, ha az utazást az alvás idejére időzítjük.

– Hosszabb utakon érdemes beiktatni 2-3 óránként egy kis aktív pihenést is, amikor megmozgathatjuk magunkat. Sétáljunk, fagyizzunk, együnk, vagy ugráljunk, kergetőzzünk, esetleg táncoljunk egyet. Az étkezés, szoptatás soha ne mozgó autóban történjen, inkább a pihenő idejére időzítsük, ahol nyugodtan ehet mindenki, és nem történhet baj – tanácsolja a védőnő.

A nyaralás során: ezekre figyeljünk!

A védőnő azt javasolja, hogy sokat legyünk inkább árnyékban, mossuk vagy törölgessük a kicsit gyakrabban, itassuk sűrűbben, de amire mindig gondoljunk, az a napvédelem: mindig legyen a kicsin sapka vagy kalap, a bőrén megfelelő napozószer, és ha elviseli, akkor napszemüveg is. A legtöbb babanapozószert 3-6 hónapos kor felett javasolják, ezért 2-3 hónapos korig egyáltalán ne vigyük napra a kicsit. Iveszics Tünde felhívja a figyelmet arra is, hogy óránként újra kell kenni a gyermeket, de azt se felejtsük el, hogy a víz lemossa a krémet – még a vízállót is!

Nagy melegben lehetőség szerint 11 és 15 óra között a legjobb a lakásban, esetleg a hűs, árnyékos kertben tartózkodni.

– Édesvizeknél a víz tisztaságának érdemes utánanézni, a tengervíz azonban mindig tiszta, itt a sótartalom okozhat bőrproblémát. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy fokozottan kell vigyáznunk a gyermekre víz közelében, hiszen a kicsik képesek pár centis vízbe is belefulladni – emeli ki Iveszics Tünde.

Az a legfontosabb – mondja a pécsi védőnő –, hogy mi is jól érezzük magunkat! Ha mi alig várjuk az utazást, nincs félelem bennünk, nem aggódunk, akkor a gyermek is várni fogja. A kicsik könnyen megérzik a feszültséget, amitől elkezdenek ők is félni és minden bizonnyal az utat is végig fogják kínlódni. Ha a családban természetes, megszokott dolog az utazás, akár hosszabb távolságokra is, biztosan nem lesz semmi gond.