Így segít a pécsi önkormányzat a bajba jutottaknak

A járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került pécsieknek biztosított támogatásokról született döntés a városházán.

hirdetés
Uránia Mozi

Új támogatásokról döntött a polgármester

Péterffy Attila polgármester a mai online konzultáción jelentette be, milyen konkrét anyagi segítséget nyújt az önkormányzat azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban a veszélyhelyzet miatt. A város létrehozott egy veszélyhelyzeti alapot, amelybe augusztus 31-éig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

A közgyűlés tagjaival egyeztetve a polgármester három közvetlen támogatási formát hozott létre:

  • Bérpótló támogatás: erre azok a pécsiek jogosultak, akiknek munkája a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelt el. A támogatás összege egyszer 50 ezer forint.
  • Gondozási támogatás: azok a pécsiek jogosultak erre, akik közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. A támogatás összege ez esetben is egyszeri 50 ezer forint.
  • Albérleti támogatás: az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, és a bérleti szerződése érvényes. A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.
  • Emellett a polgármester döntése nyomán az Integrált Szociális Intézménynél egy bruttó 20 milliós keretből biztosít keresetkiegészítést a város minden dolgozónak.

Íme a teljes közlemény:

„Május 19-én, a városi közgyűlés tagjaival tartott online konzultáción jelentette be Péterffy Attila, Pécs polgármestere azokat a lépéseket, amelyek konkrét anyagi segítséget irányoznak elő a vírus miatt bajba jutott pécsieknek. Ennek közvetlen előzményének tekinthető, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összesen 220 millió forintos mentőcsomagot állított össze azon pécsi cégek százainak, amelyek az önkormányzati cégtől bérlik ingatlanukat.

A lépés külön önkormányzati támogatást nem igényelt.

Pécs önkormányzata veszélyhelyzeti alapot hoz létre, amelybe augusztus 31-éig felfüggesztett fejlesztések, beruházások és egyes személyi költségek fedezetét csoportosítja át.

Pécs polgármestere a város önkormányzata nevében három közvetlen támogatási formát hozott létre, ezeket május 19-én egyeztette a közgyűlés tagjaival.

Bérpótló támogatás

Erre a támogatási formára jogosult az a pécsi polgár, akinek a kereseti lehetősége a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy munkáltatója fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Feltétel továbbá családban élőknél legfeljebb 85 ezer, egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén 100 ezer forintos egy főre jutó jövedelem.

A támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Gondozási támogatás

Ezt a támogatási formát azok a pécsiek igényelhetik, akik olyan közeli rokonukat gondozzák otthon, akinek a kórházi kezelését a veszélyhelyzet időszakában szüntették meg. Feltétel még, hogy a hozzátartozó szociális szakellátásra szoruljon, ami a járvány miatt nem megvalósítható.

A gondozási támogatás összege egyszeri 50 ezer forint.

Albérleti támogatás

Ezt a támogatási formát az a háztartás kérheti, akinek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt volt pécsi lakcíme, a bérleti szerződésük érvényes, egyébiránt megfelel mindazon feltételeknek – kereseti lehetőség megszűnése, egy főre eső jövedelem –, amelyek a bérpótló támogatásra vonatkoznak.

A támogatás összege egyszeri 30 ezer forint.

A fenti támogatások kifejezetten az egészségügyi veszélyhelyzet miatt bajba jutottakon hivatottak segíteni, és június 30-áig lehet igényelhetők.

Köszönet a szociális dolgozóknak

A fenti támogatási formákon kívül Pécs polgármestere döntése alapján a járvány idején a legelesettebb idősek ellátásában kulcsszerepet játszó önkormányzati szervezet, az Integrált Szociális Intézmény esetében bruttó 20 millió forint összegű, minden dolgozóra kiterjedő keresetkiegészítést biztosít a város.

Pécs önkormányzata folyamatosan monitorozza a pécsi családok és cégek helyzetét, és a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse boldogulásukat, talpra állásukat a járványhelyzet után.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

Hirdetés