Így vehetjük fel a babaváró hitelt és a támogatást családi autóra!

Február elején ismertette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a magyar kormány hétpontos családvédelmi akciótervét, aminek keretében akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló élete megkezdéséhez. A napokban megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben a kamattámogatott hitelről és az autóvásárlási programról is, melyekről összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Novák Katalin február elején jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet. Ennek értelmében minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet, bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállal a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, de elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, aminek értelmében legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt, és bevezetik a nagyszülői gyedet is.

Gyors, kamatmentes és rendkívül kedvező a babaváró kölcsön.

hirdetés

Idén július elsejétől egészen 2022. december 31-ig vehetik fel a házastársak az állam által támogatott, maximum 10 millió forintos, kamattámogatott hitelt. A gyermekvállalási támogatásnak köszönhetően igazán kedvezményes körülmények mellett igényelhetjük a pénzt, a kormányrendelet értelmében ugyanis a július elseje után születő második gyermek esetén a kölcsöntartozás 30 százalékát engedik el, három gyermek vállalása után pedig az összeg teljes egészében támogatássá válik.

A házaspár akkor igényelheti a kölcsönt, ha a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét, mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel, legalább az egyik házasfél minimum 3 éve folyamatosan hazai tb-jogosult, vagy hallgató, vagy külföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik, egyik házasfél sem büntetett előéletű, és nincs nyilvántartott köztartozása sem, mindketten magyar állampolgárok, és vállalják, hogy gyermekeiket a saját háztartásukban nevelik majd. Gyermeknek számítanak a várandósság 12. hetétől a magzatok, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermekek is.

A kormányrendelet értelmében a bank nem számíthat fel díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást a kölcsönkérelem elbírálásáért, és a kölcsön folyósításáért sem. Egyedül úgynevezett ügyleti kamatot számíthat fel, ám ez a kamattámogatás időszaka alatt körülbelül 5 százalék lehet – ennek számításáról bővebben itt olvashat. Az 5 százalékos ügyleti kamat mellett nyújt az állam 5 százalékos kamattámogatást, így lesz a kölcsön kvázi kamatmentes. Az ügyleti kamat mértéke egyébként csak 5 évente változhat, a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, a futamidő pedig maximum 20 év lehet.

Kocsit is beszerezhet a család az autóvásárlási program keretében

A családvédelmi akcióterv részeként elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, aminek értelmében idén július elsejétől 2022. december 31-ig, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok.

A támogatást M1 kategóriába sorolt autóra, vagyis olyan személyszállító gépkocsira lehet felvenni, mely hét-, nyolc- vagy kilencszemélyes. A kilenc feletti férőhelyes gépkocsik ugyanis már M2 kategóriába sorolandók. Azontúl, hogy nagycsaládos házaspárnak bejelentett magyarországi lakóhellyel kell rendelkeznie, a szülők egyikének kell, hogy legyen érvényes B kategóriás jogosítványa, nem lehet köztartozása, nem lehet büntetett előéletű, és az is fontos, hogy a szülők egyike sem részesült korábban hasonló támogatásban.

A támogatás mértéke 2 millió 500 ezer forint, de legfeljebb a vásárláskor érvényes bruttó vételár 50 százaléka lehet. A jelenleg kapható hétszemélyes, klímás autók között egyébként már akad olyan is, amihez egészen olcsón hozzájuthatnak a nagycsaládosok a támogatás igénybevételével.

Hirdetés