Ijesztő kór, ami tényleg kőkemény metál!

Mit tudhatunk a fémallergiáról? Kiket érint, mik a tünetek és mi a megoldás a rendkívül kellemetlen betegségre? Pécsi szakorvost kérdeztünk. 

hirdetés

A fémallergia habár nem tartozik a kifejezetten életveszélyes betegségek közé, rendkívüli módon meg tudja keseríteni egy ember életét, tudtuk meg dr. Kinyó Ágnes allergológus szakorvostól.

Ez a típusú allergia viszonylag gyakori és nem is gondolnánk, mi minden válthatja ki a környezetünkben. Akár egy golyóstollal, kanállal vagy kilinccsel való érintkezés is problémát okozhat annak, aki ettől szenved. De fémek alkotják a protéziseket, amelyeket a gyógyászati beavatkozásoknál alkalmaznak. Ne gondoljuk, hogy csak kiskorunkban alakulhat ki, a fémérzékenység későbbi életkorban is megjelenhet.

Persze nem mindenkinél alakul ki az érzékenység, de bizonyos egyének például az asztmára és a szénanáthára is hajlamosabbak, sőt minden allergénre fokozottabban reagálnak. Őket nevezik az orvosok atópiásoknak. A bőrük általában áteresztőbb az allergének számára, ezért lesznek érzékenyek a fémre is. 

Vannak olyan környezeti tényezők is, amelyek hajlamosítanak a kontakt-allergiára vagyis arra, hogy a bőrükön bizonyos anyagokkal érintkezve allergiás reakció alakuljon ki.  

Általában a króm, a kobalt és a nikkel szokott reakciót kiváltani, ezek közül is a nikkel a leggyakoribb allergén. Ezek a fémek pénzérmékben, bizsuékszerekben is megtalálhatóak. 

Mivel idehaza bevett szokás a lánybabák fülét átszúrni a fülbevaló miatt, ezért már egészen hamar érzékennyé válhatnak a fémekre. Még az aranyékszerek esetében is előfordulhat az allergiás reakció, főleg ha 18-24 karátnál kevesebb, már fémötvözetet is tartalmazó fülbevalóról van szó. Kontakt-allergiás reakció még az orvosi arany alkalmazása esetén is kialakulhat. 

A tünetek mindenkinél nagyjából ugyanazok: kiütések, hólyagok, hámlás, kisebesedés, fekélyesedés jelentkezhet heveny viszketéssel kísérve, az elhúzódó panaszokra inkább az ekcémaszerű megjelenés jellemző. A bőrtünetek szteroidos krémekkel kezelhetőek, azonban az újabb tünetek kialakulása csakis a fémek elkerülésével előzhető meg.

Ez túlzás!
A fémallergia kimutatására bőrtesztek segítségével van lehetőség. Mivel sok ember nem is tud róla, hogy allergiás lehet, ezért ha valakinek korábban nem volt ilyen jellegű reakciója, fogászati fémtartalmú implantátumok, illetve ortopédiai protézisek beépítése előtt érdemes – de nem kötelező – elvégeztetni a tesztet. Ha egy-egy beültetés után is rejtve marad a kór, akkor az illetőnek akár a fogai és a haja is kihullhat, mire rájönnek, hogy mi okozta valójában a bajt.

Hirdetés