Ilyen hatásai lehetnek Pécsre a kihirdetett veszélyhelyzetnek

A pécsi gazdaságra és a pécsiek mindennapi életére is komoly hatással lehetnek a kormány koronavírus miatti intézkedései. Bezár a pécsi színház, nem lesznek vetítések a mozikban, zárt kapusak lesznek a nagyobb sportesemények. Az egyetem bezár, de mi lesz az egyetemistákkal?

hirdetés
Uránia Mozi

Gulyás Gergely kormányszóvivő ma bejelentette, az egész országra veszélyhelyzetet rendel el a kormány a koronavírusveszély miatt. Összeszedtük, a pécsiek mindennapi életére, a város gazdaságára milyen hatással lehetnek a kormány intézkedései.

RENDKÍVÜLI HÍR: Bezár az összes magyar egyetem a koronavírus miatt

Egyetembezárás

A legnagyobb hatással ez az intézkedés lehet a város életére. Az oktatás ugyan távoktatás jelleggel folytatódik tovább, de hogy hogyan, az egyelőre bizonytalan, hiszen jelentős különbségek vannak az egyes képzések között. A következő napokban a tanszékek valószínűleg egyedileg fogják meghatározni, hol hogyan, milyen keretek között folytatódik a szorgalmi időszak. Nagy kérdés, hogy minden képzést lehet-e távoktatással folytatni, ahogy az is, hogy meddig húzódik el a bezárás. Utóbbi eredményezheti akár azt is, hogy a külföldi és belföldi diákok kevesebb időt fognak a városban, és hosszabb időszakokat otthon, lakóhelyükön tölteni, azaz kevesebb pénzt fognak elkölteni a városban, ami a helyi gazdaságra negatív hatással lehet. A PTE-nek 20 ezer hallgatója van, ebből 4500 külföldi, csak utóbbiak milliárdokat költenek el a városban évente.

FRISSÍTÉS március 12: A HÖOK információi szerint március 13-án el kell hagyniuk az egyetemistáknak a kollégiumokat. Pécsett 4000 kollégista van, ha ők eltűnnek a városból hónapokra, annak súlyos következményei lesznek sok vállalkozásra, tulajdonképpen az egész pécsi gazdaságra nézve.

Péntekig el kell hagyniuk a kollégiumokat a magyar egyetemistáknak

Mozik, színházak, rendezvények

Beltérben száz, kültérben ötszáz fő felett betiltják a rendezvényeket. Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója elmondta, ők is összeállítottak már egy kisebb “válságstábot” és egyöntetűen amellett döntöttek – a hivatalos, kormány felől érkező tájékoztatás hiányában is -, hogy azonnali jelleggel törlik az előadásokat mind a kamara-, mind a nagyszínházban. Hivatalos közlemény is készül a döntésről, és ezzel párhuzamosan elkezdik értesíteni a bérletet váltott nézőket is a fejleményekről. 

A korlátozás gyárakra, munkahelyekre, éttermekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, de szórakozóhelyekre, mozira és színházakra igen, nem számít, hány néző van. Ahol tehát 100 főnél nagyobb mozi- vagy színháztermek vannak, ott nem lehet előadást rendezni.

A ZSÖK cikkünk publikálása után közleményt juttatott el lapunkhoz, amiben azt írják:

  • A ZsÖK minden helyszínén (Zsolnay Kulturális Negyed, Kodály Központ, Művészetek és Irodalom Háza, belvárosi helyszínek) elmaradnak március 12-től a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények.
  • Mivel az intézkedések visszavonásig érvényesek, így a cég folyamatosan tájékoztatja a honlapján és a Facebook oldalain a közönséget, hogy mely programok érintettek.
  • A Zsolnay Negyed kiállításai, a pécsi világörökségi helyszínek, a további állandó látnivalók, a Planetárium és a Labor – Játechtér nem esik az intézkedés hatálya alá, így ezek továbbra is látogathatók.
  • A ZSÖK törekszik a rendezvények későbbi időpontban történő megrendezésére, erre a megváltott jegyek érvényesek lesznek. Erről a művészekkel való egyeztetés után egy későbbi időpontban tájékoztatják a közönséget. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, a jegyek visszaváltására is lesz lehetőség, melyről a későbbiekben tudnak tájékoztatást adni.

FRISSÍTÉS március 12.: Mégsem maradunk mozi nélkül, de lesznek korlátozások.

Nem maradunk mozik nélkül, de szigorításokkal azért számoljunk

Meccsek nézők nélkül

Az már bizonyos, hogy a pécsi kosárlabda-mérkőzéseket is nézők nélkül fogják megrendezni, és bár cikkünk publikálásakor a Magyar Labdarúgó Szövetség még nem jelentette be, de biztosra vehető, hogy a foci- és vélhetően a vízilabdameccsek is zártkapusak lesznek. Az utánpótlásmérkőzésekre egyelőre nem vonatkozik a korlátozás.

A PSN Zrt. megkerestük kérdéseinkkel és a következő közleményt kaptuk tőlük:

Folyamatosan figyelemmel követjük a kormány és Pécs MJV Önkormányzata által kiadott koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásokat, és a sportági szakszövetségek állásfoglalásait. Minden, az edzéseket és rendezvényeket érintő intézkedésünket a fentieknek megfelelően hozzuk meg. A mai döntés értelmében a PSN Zrt. intézményeiben zárt térben 100 főnél nagyobb létszámú, és nyílt téren 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényt mostantól nem tartunk meg. Ennek megfelelően a PVSK-VEOLIA férfi kosárlabda csapatának szombati mérkőzése zárt kapus lesz.”

FRISSÍTÉS március 12.: A Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak megfelelően a PMFC utánpótláscsapatainak mérkőzéseit is nézők nélkül rendezik meg.

Bezár a Tudásközpont épülete

Határozatlan időre bezár a pécsi Tudásközpont is. A központi könyvtárt közösen tartja fent a város és az egyetem, naponta több száz egyetemista jár ide, köztük számos külföldi. Ahogy kérdésünkre Miszler Tamás igazgató elmondta, olyan, mintha 12 órán keresztül egy kétszáz fős rendezvény zajlana itt.

FRISSÍTÉS: 18 órakor megérkezett az erről szóló közlemény is:

A koronavírus következtében kialakult vészhelyzet miatt, összhangban a Magyar Kormány rendelete értelmében, az épület magas látogatottsága okán, a Csorba Győző Könyvtár vezetése, egyetértésben az intézményt fenntartó Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Tudásközpont épületét 2020. március 12-től határozatlan időre bezárja. A Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtárai továbbra is nyitva tartanak. A Könyvtár online szolgáltatásai tovább működnek, a kölcsönzés és helyben használat a Tudásközpont épületében szünetel. A Tudásközpontból kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési határidejét határozatlan időre kitolja az intézmény. A fenti intézkedést a Csorba Győző Könyvtár az épületben működő másik intézménnyel, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközponttal egyetértésben hozta meg.”

A bezáró intézményekhez és elmaradó rendezvényekhez számos vállalkozás és munkahely kötődik közvetve vagy közvetlenül szerte a városban, így az biztos, hogy sok pécsi is a saját zsebén fogja érezni a koronavírus hatását.

Amint új információkhoz jutunk arról, Pécset hogyan érintik a kormány koronavírus miatti intézkedései, frissítjük cikkünket.