Íme 2020 legcukibb eseményei – nem csak Pécsről!

Az idei sok nehéz, szomorú hír mellett azért jónéhány kedves és aranyos történetről is beszámoltunk: egy télre itt ragadt gólyáról, a vöröspanda-ikrek Pécsre költözéséről, Matildáról, a rozsomákhölgyről, az új fókakameráról, a pécsi fecskék titkos életéről, gazdira váró cuki szőrmókokról – és még sokáig sorolhatnánk. Mutatjuk a kedvenceiteket, induljon a visszaszámlálás!

hirdetés
Uránia Mozi

10. Igazi összefogás: itt maradt egy gólya, együtt gondoskodnak róla a baranyai kis falu lakói

A baranyai Szabadszentkirályon maradt egy gólya télre, az ott élők pedig összefogtak a madárért: együtt etetik, hogy átvészelje a hideg időszakot. Többen a kertjükben, telkük végére helyezték ki az eleséget neki: csirkebelsőséggel, haldarabokkal etetik. A szakemberek azt tanácsolták az ott élő madárbarátoknak, hogy olyan helyre tegyék ki az élelmet, ahol biztonságosan le tud érte szállni, és lehetőleg mindig hasonló időpontban kapja meg, mert akkor megszokja, és mindig számít rá.

9. Cuki karanténgalériával jelentkezett a pécsi zoo

Mivel ősz végén ismét be kellett zárnia az állatkertnek a járvány miatt, ezért aranyos képekkel kedveskedtek látogatóiknak, melyekből mi kiválasztottuk a legjobbakat. A mi kedvencünk az ennivalós tálkájában elszundikáló teknős volt. Íme a remek kép:

8. Megvan az eredmény: ezek a kisállatok voltak a kedvenceitek!

Október 4-én volt az állatok világnapja, ennek örömére egy játékot hirdettünk meg olvasóinknak a neves eseményhez kapcsolódóan. Az aranyos cicás-kutyás-höris-tengerimalacos-kaméleonos képekre több száz lájk érkezett, ebben a cikkünkben mutattuk be a nyerteseket.

A győztes trió

7. Bemutatták a pécsi zoo legújabb üdvöskéit: megérkeztek a vörös pandák!

Hosszú várakozás után október elején érkeztek meg Pécsre a gombszemű, selymes és puha bundájú, játékos, hihetetlenül aranyos vörös pandák. A fiatal ikerpár, Jázmin és Tara egy franciaországi állatkertből került Pécsre. A kicsik már elég jól beilleszkedtek, remekül érzik magukat új otthonukban, jókat játszanak és persze jókat esznek.

6. Vadim párt kapott: Matilda rozsomákhölgy 6000 kilométerről érkezett a pécsi zooba

A pécsi állatkert tavaly mutatta be a látogatóknak első rozsomákját, a jelenleg közel két és fél éves Vadimot. Nemrég pedig, egészen pontosan szeptember elején a zoo és a hímállat nagy örömére egy nőstényt is sikerült Oroszországból ide költöztetni, ami a Matilda nevet kapta. Remélhetőleg hamarosan már nagy szerelem szövődik köztük és kis rozsomákok is születhetnek.

5. Cuki kis vendég „tanul” magyarul a pécsi egyetemen

21 éve minden nyár egyik legnépszerűbb rendezvénye a PTE-n a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem. Idén négy kontinens 30 országából több mint hetvenen ismerkedtek a magyar nyelvvel és kultúrával online térben, ráadásul egy kis vendég, egy aranyos brazil kutyus is „beleszagolt” a tanulásba. Nem találjátok ki, mi a szőrmók neve! Khal Drogo!

Egyébként a Trónok harca téma nagyon megihlette 2020-at: egy Viharbanszületett Lámabébi volt például a pécsi állatkert legújabb lakója nyáron.

4. A pécsi fecskék titkos élete

Kedves képsorozattal örvendeztettük meg madárbarát olvasóinkat nyáron, melynek apropója az volt, hogy régebben, néhány éve még szinte fekete volt az ég bizonyos napszakokban (reggel és estefelé) a sok repkedő, hangos madártól, viszont mostanság alig-alig látunk pár fecskét. A cikk írója nagyon megörült, mikor észrevette a belváros szívében lévő épület tetején sorakozó fészkeket, hiszen sajnos az utóbbi két évtizedben a hazai fecskeállomány közel a felére csökkent…

3. Nagyon, de nagyon vágynak a szerető gazdára ezek a kisöregek

Tavasz végén egy ötrészes cikksorozatban hívtuk fel a figyelmet arra, hogy menhelyi állatot örökbe fogadni is van olyan jó, mint vásárolni. Mindegyik írásban barátságos, szeretni való szőrmókokat mutattunk be, amik már hosszú ideje szerető befogadóra várnak. Némelyik állat sok megpróbáltatáson ment keresztül, nagyon megérdemlik, hogy jó kezekbe, biztonságos otthonba kerüljenek.

Itt az idő, pécsiek, fogadjatok örökbe!

Szerető gazdi kell nekik!

Itt olvashatjátok el a cikksorozat első, második, harmadik, negyedik részét.

2. Édesen lubickoló fókákat nézni egész nap? Most már lehetséges!

Márciusban számoltunk be arról, hogy már élőben, webkamerán is nyomon követhetjük a pécsi zoo cuki borjúfókapárjának mindennapjait. Donkát és Bonifácot imádják a látogatók, nem is véletlenül: játszanak, szeretgetik egymást, buborékokat fújnak. Sőt, ha reggel nézünk rá az élő videóra, még azt is láthatjuk, ahogy a medence alján szunyókálnak.

1. Igaz történet a csibéről, ami teknősnek hiszi magát

Rögtön év elején egy tündéri történet ejtette rabul a pécsiek szívét: az állatkert egyik apró gyöngytyúkcsibéje a szárazföldi teknősök között találta meg „igazi” otthonát. Hogyan lehetséges ez? Szülei sajnos nem gondoskodtak a kis pipiről, ezért egy infralámpával ellátott helyre került, méghozzá a teknőstelelő fölé. Ám amint elkezdett növekedni, szerette volna felfedezni a világot, így esett meg, hogy kiröppent a ládájából, egyenesen a teknőcök közé. A csibe Maugliként élt a lomha páncélosok között: közöttük aludt a jó meleg alatt, és amikor a teknősök megkapták ebédjüket, velük együtt evett. A kis kakas még tavaszig biztosan velük lesz.


+ Állatos hírek a nagyvilágból

Egy morcos ábrázatú, elég veszélyesnek tűnő óriási, 29,5 kilós keselyűteknőst fogtak el az egyesült államokbeli Virginiában, egész pontosan Alexandriában június elején. A méretes teknőc vagány nevet kapott, Lord Fairfax a norfolki Virginia Állatkertben lelt otthonra nagy kalandja után.

Beszámoltunk arról is, hogy hősiességéért aranymedállal tüntettek ki egy bombakereső óriáspatkányt. A Magawa nevű gambiai patkány karrierje során 39 aknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki.

Egy másik hihetetlen sztorit is megírtunk, miszerint két egymással harcoló hatalmas óriáskígyó zuhant le egy ausztrál otthonban a konyha mennyezetéről. Egyébként az év elején pusztító ausztrál bozóttüzekről is megemlékeztünk: többek közt a pécsi zoo is arra biztatta látogatóit, hogy támogassák a tűz áldozatául esett állatokat.

A New York-i Rockefeller Center karácsonyfájának ágai közt pedig idén egy apró bagoly lapult, ami szerencsére jó kezekbe került, miután észrevették a munkások.

Ha még több cuki történetet olvasnátok, lapozzátok végig Zöld Zóna rovatunkat!

2020-as legfontosabb bűnügyi cikkeinket itt olvashatjátok, legolvasottabb cikkeinket összefogó írásunkat pedig itt érhetitek el.