Íme a legújabb pécsi fesztivál – pár nap, és érkezik a Kodály aperitif

Új, színvonalas zenei és gasztronómiai élményeket kínáló hagyományteremtő programsorozat indul Pécsen épp a Kodály Központ tízéves születésnapján. Derült ég alatt finomságok, irodalom és zene – ez a Kodály aperitif.

hirdetés
Uránia Mozi

Idén első alkalommal rendezik meg, ráadásul az augusztus 20-i ünnep köré az új pécsi fesztivált, mellyel a város főtere úgy is mondhatnánk, a Kodály Központ teraszára költözik öt napra, augusztus 18–22. között.

Most a főbejárata előtti tér, a tetőterasz, a zongorabillentyűket idéző főlépcsősor, a park és a környező liget kerül a középpontba

A vendégváró napok célja, hogy laza hangulatban, könnyed kikapcsolódást nyújtson minden pécsinek és ide látogatónak, akik muzsikára szomjaznak – hiszen ilyen maga az étvágygerjesztő ital is, amivel a koncertek előtt koccinthatnak az egybegyűltek.

A TERASZON KIÜLHETÜNK A BARÁTAINKKAL, ÖSSZEFUTHATUNK MUZSIKUSOKKAL ÉS SZÍNÉSZEKKEL, GYÖNYÖRKÖDHETÜNK A FÉNYFESTÉSBEN.

Programkavalkád: zene, ízek, élmények 

A mediterrán hangulathoz hűen a Pannon Filharmonikusok Rossini-gálájával indul a program augusztus 18-án, de fellép többek között a Modern Art Orchestra és vendégei: Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Dresh Mihály, Gőz László, Szirtes Edina Mókus és Fekete Kovács Kornél, valamint most először láthatjuk/hallhatjuk ebben a felállásban az ENEMVÉ (Nagy Magyar Versek) Kodály-kiadását.

Augusztus 20-án ünnepi műsorral készül a Fonó Zenekar és csodálatos magyar műveket ad elő Pécs kedvenc zenekara – erről itt írtunk részletesen.

A zenei élmények mellett gasztro-udvar, borkóstoló, főzőshow, fényfestés, és színes gyermekprogramok várják a közönséget.

Íme a Kodály aperitif kínálata:

Koncertek

Augusztus 18.

20.00: Rossini-gála a Pannon Filharmonikusokkal. Népszerű dallamok, részletek csendülnek fel Az Olasz nő Algírban, a Sevillai borbély, a Tell Vilmos, a Tankréd és a Hamupipőke című klasszikusokból.

Augusztus 19.

20.00: a Modern Art Orchestra koncertje – Tizenöt magyar parasztdal.

Augusztus 20. – az államalapítás ünnepe

18.00: Fonó-koncert, utána dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke elmondja gondolatait és megáldja az új kenyeret. A szünet után ünnepi köszöntőt mond Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

20.00: a PFZ ünnepi hangversenye

Magyar dallamok csendülnek fel a Fonó Zenekar koncertjén

Augusztus 21.

20.00: Az Vagy Nekem – irodalmi zenés est Hámori Gabival, Tompos Kátyával és Debreczeny Csabával, zenei illúziók: Czutor Zoltán.

22.00: Vivat Bacchus-koncert

Augusztus 22.

17.30: Pécs Hangjai – zenés séta a pécsi bazilikától a Kodály Központig.

19.30: a pécsi Band of StreetS koncertje – utcazene New Orleans-i alapokon fúvós- és ütőhangszerekre, megafonra újragondolva.

Óriási bulit csap majd a Band of StreetS

20.00: Filmzenei csemegék (Forrest Gump, Jurrasic Park, Csillagok háborúja) – a PFZ hangversenye.

Gyerekprogramok, előadások

Augusztus 21.

15.30–16.30: Csigaház – Félkomolyan a komolyzenéről – 3–8 éveseknek – interaktív, izgalmas zenés foglalkozás.

16.30–17.30: Babzsák – bölcsisekre, totyogókra és tipegőkre hangolt, meghitt komolyzenei program.

Imádják a picik a zenét

17.30: A Tandem Színház előadása: A Leprikónok átka – Összeül a gyermekek tanácsa.

18.30: Házbejárás a Kodály Központban

21.00–24.00: Fényfestés – a Kodály Központ északi és keleti falfelületének állóképes és mozgóképes fényfestését Varga Vince Kamera Hungaria-díjas tervezőgrafikus és a Night Projection közösen készíti.

Színfürdőben a Kodály Központ

Augusztus 22.

11.00: Az Időmanó kalandjai – Bíró Eszter interaktív családi koncertje.

10.00–11.00: Babzsák

11.00–18.00: MárkusZínház: Ludibundus játszótér – vitézi csaták, szellemi tornák, királykoronázás felnőtteknek és gyerekeknek.

16.00: MárkusZínház: Az égigérő fa – Benedek Elek meséje minden korosztálynak.

18.00–19.00: Csigaház

Gasztrokoktél

  • A Partisan cafe & barban a környék borászainak remekeit és finom koktélokat kóstolhatunk a fesztivál öt napja alatt végig.
  • A Zsolnay Étterem kínálatában rég elfeledettnek hitt magyar ételeket próbálhatunk ki, melyeket új köntösben „tálalnak” augusztus 18–22-ig.
  • A Pécsi Kosár Közösség termelői és kézműves piaca augusztus 21–22-én várja az érdeklődőket.
  • Szintén augusztus 21–22-én látogat Pécsre Szabi, a pék, aki megmutatja, milyen az igazi nápolyi pizza.

Az esti eseményekre napijegy, vagy ötnapos bérlet váltható. A programokról, pontos helyszínekről, a parkolásról és a megközelíthetőségről további információk, részletes tájékoztatás magyar és angol nyelven itt található.