Ingyenes babaelsősegély-tanfolyam indul Pécsen!

Mi történik az első napokban, miután kijöttünk a szülőszobáról? Hogy működik a légzésfigyelő, és mit kell tennünk a hirtelen bölcsőhalál megelőzése érdekében? Mindent megtudhatnak az újdonsült pécsi szülők az ingyenes, kéthetente megszervezett otthoni babaápolási és csecsemő-elsősegélynyújtási tanfolyamon.

Magyarországon egy évben körülbelül 80.000 szülés bonyolódik le, ami közül 18 baba esik áldozatul a hirtelen bölcsőhalálnak, vagyis a SIDS-szindrómának (sudden infant death syndrome). A csecsemőkorban történő hirtelen haláleseteknek hátterében állhat szívbetegség, például aortaszűkület, ám az esetek nagy többségében okai sajnos ismeretlenek maradnak. Ilyen a SIDS-szindróma is, mely során váratlanul, előzmények nélkül holtan találják a szülők a babát a kiságyban. A tragédia egy évnél fiatalabb csecsemőknél következhet be.

A Krio Intézet szervezésében kéthetente vannak Pécsen otthoni babaápolásról és csecsemő-elsősegélynyújtásról szóló foglalkozások, gyermekáldás előtt álló szülőknek. Ahogy György Viktória, a pécsi tanfolyamok vezetője elmondja, ezek az alkalmak során többek között átbeszélik a jelenlévőkkel az első otthon töltött napokat, hogy mi vár az újdonsült szülőkre, amikor hazaérkeznek babájukkal, de a csecsemő-újraélesztés elméletét és gyakorlatát is elsajátítják az érdeklődők.

– Gyakorlati tanácsokat adunk a szoptatás, pelenkázás, fürdetés területén. A tanfolyamon továbbá átbeszéljük a légzésfigyelő szükségességét, valamint átvesszük a csecsemő-újraélesztés elméleti és gyakorlati lépéseit. A gyakorlati résznél erre alkalmas „ambu babával” minden résztvevő kipróbálhatja mind a befúvást, mind a mellkaskompressziót – avat be György Viktória.

Az internet miatt kinyílik a világ, ezzel egy időben rengeteg téves információval találkoznak a gyermekvállalás előtti szülők.

A szakember elmondja, hogy emiatt leginkább a tanfolyamon a helyreigazítás a feladatuk, többnyire minden előadott tény új információként hat a szülőknek. Mint mondja, sokan jönnek el úgy is, hogy már van nagyobb gyermekük, de kíváncsiak az új információkra, változásokra.

– A foglalkozások remek hangulatban telnek, rengeteg tudást adunk át, de saját tapasztalatokat is megosztunk. Sokat nevetünk, és a felmerülő kérdésekre lehetőségeinkhez és tudásunkhoz mérten a legteljesebb válaszokat adjuk – mondja György Viktória.

A kéthetente megszervezett tanfolyamokra elsősorban várandós kismamákat várnak, az ő felkészítésük ugyanis a legfontosabb. A szakember hozzáteszi, hogy szívesen várják a kismamák mellett a leendő apukákat is, hiszen így együtt kell családdá érniük, a tennivalókon osztozniuk.

A legközelebbi képzés január 22-én kedden lesz 10.30-kor Pécsett, a Petőfi Sándor utca 56.-ban.

Hirdetés