Ingyenes lesz a legragályosabb kór elleni oltás!

Sok orvos és szülő álma válik valóra a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé és kötelezővé tételével. 2019 januárjától márpedig felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami azért is örvendetes hír, mert ezzel a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük, valamint a szülők táppénzes napjainak száma és a kórházi kiadások is csökkenhetnek.

Senkinek sem kellemes élmény az első bárányhimlő, melyről már gyerekként is tudtuk, egyszer eljön értünk, akár a mumus. Ezért, és számos velejárója miatt is rendkívüli örömhír, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette a napokban, hogy 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina. A döntés egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

hirdetés

Az oltás térítés ellenében elérhető már évek óta országunkban, ám még nagyobb segítség a családoknak, hogy 2019 januárjától ingyenesen hozzájuthatnak az oltóanyaghoz. Dr. Tibold Antal, a PTE Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ vezetője szintén üdvözli a hírt, hiszen az oltás a gyerekek közel 90 százalékát megvédi a betegségtől, valamint a súlyos lefolyású bárányhimlőt szinte teljesen kivédi. – Természetesen az oltás sem okoz százszázalékos védettséget, de hatalmas előrelépést jelenthet az ingyenesen elérhető vakcina – mondja a főorvos. Az oltást két részletben, 15 és 18 hónapos korban érdemes beadatni.

Az egyik legragályosabb, és leggyakoribb betegségként tartják számon a bárányhimlőt, melyet az úgynevezett varicella-zoster vírus okoz. Rendkívül könnyen, cseppfertőzéssel terjed, éppen ezért a legtöbb ember már gyermekkorban átesik a ragályos betegségen, az egyszeri megbetegedés pedig élethosszig tartó immunitást okoz, így a felnőttkori megbetegedés igen ritka, 5-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta.

A legveszélyesebbek a szövődmények

Ez a lépés hozzájárul ahhoz, hogy visszaszoruljon az esetenként súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel járó fertőző betegség terjedése, illetve adott esetben enyhébb legyen a lefolyása. Sajnos jelenleg minden ötvenedik gyereknél okoz komplikációkat a bárányhimlő. Ilyen komplikáció a hólyagok elfertőződése és hegesedése, azonban előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is, de az újszülöttek között a halálozási arány is igen magas, majdhogynem harminc százalék.

Ha a kismama a terhesség korai szakaszában kapja el a kórt, nagy eséllyel károsodik a magzat, aminek végtaghiány vagy vakság is lehet a vége. A felnőttek megbetegedése pedig még több komplikációval és még súlyosabb szövődményekkel járhat.

Ahogy a napokban a Kormányinfón elhangzott, a bárányhimlő elleni oltás beemelésével nem kizárólag az oltott gyermekek védelme valósítható meg, hanem olyan személyeké és családtagoké is, akik életkoruk vagy alapbetegségük miatt nem olthatóak. Nem elhanyagolható továbbá a döntés nemzetgazdasági hatása sem, hiszen a kevesebb megbetegedés miatt csökken a szülők táppénzes napjainak száma, és csökkennek a kórházi kiadások.