Ingyenesen szűrik Pécsett a cukorbetegséget csütörtökön

A cukorbetegség néma ellenség, minden második esetben nem is tud róla az érintett, hogy fennáll. Az ér- és idegszövődmények miatt ráadásul rengeteg cukorbetegen végeznek alsó végtagi amputációt, mely műtétek tekintetében Magyarország vezet az európai listán. November 14-én Pécsett 10 és 18 óra között ingyenes szűrővizsgálatokat végeznek a belvárosi Centrum parkolóban, egy országos pályázat keretében, hogy minél több embernél időben fényt derítsenek a veszélyes kórra. 

A diabétesz világnapja alkalmából felállított szűrőbuszon a pécsiek ingyen ellenőriztethetik a vércukorszintjüket, kérhetnek dietetikai tanácsot, és alávethetik magukat akár érszűkület- és neuropátiai vizsgálatnak, testsúly- és testmagasságmérésnek, BMI-kalkulációnak is. is. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) által biztosított szűrőbuszon a Három generációval az egészségért pályázat pécsi „Lélek és élet” praxisközösség orvosai, dietetikusai és lábápoló szakembere várják majd a betérőket.

– A legtöbb amputációt talpi fekély előzi meg. A „diabéteszes láb” a cukorbetegek életkilátásait és életminőségét súlyosan befolyásoló szövődmény. Kialakulásában nem csak a perifériás verőér-károsodás, hanem az úgynevezett neuropátia (idegkárosodás) is fontos szerepet játszik, melynek tünete lehet zsibbadás, fájdalom, vagy éppen a talp érzéketlensége – fejtette ki dr. Kecskés Marianna, a pécsi „Lélek és élet” csapatának gesztora. Hozzátette, a cukorbetegség kialakulásában nem csak genetikai hajlam, de a helytelen életmód, mint az elhízás és a mozgásszegény életmód is fontos szerepet játszik.

Az alapellátást erősítő Három generációval az egészségért pályázat keretében egyébként nem csak Pécsett végeznek vizsgálatokat: országszerte 81 praxisközösség nyert vissza nem térítendő kormányzati támogatást, összesen 5,4 milliárd forint értékben.

Hirdetés