Interjút kértünk, közleményt kaptunk Hoppál Pétertől

Hoppál Péter

Év végi interjút kértünk Pécs két egyéni választókerületből az országgyűlésbe jutott képviselőjétől. A járványhelyzetre való tekintettel mindkettőjüknek e-mailben küldtünk kérdéseket egy héttel ezelőtt, határidőt adva a válaszok beérkezésére. Mellár Tamás válaszai határidőre megérkeztek, Hoppál Péter egy közleményt küldött válaszok helyett. December 14-én, hétfőn mindkettőjüknek küldtünk egy plusz kérdést, amiben Nyőgéri Lajos alpolgármesterré való kinevezéséről kérdeztük őket. Az alábbiakban Hoppál Péter közleményét olvashatják, amihez némi magyarázatot fűzött a Pécsma főszerkesztője, a cikk végén pedig a fideszes képviselőnek küldött kérdéseket találják.

A kérdések elküldése után felhívott Hoppál Péter egy munkatársa és megkérdezte, hogy ugyanazokat a kérdéseket kapta-e, illetve ugyanolyan jellegű kérdéseket kapott-e Mellár Tamás, mint Hoppál Péter. Mondtam neki, hogy természetesen nem, mivel az egyik oldalon egy tíz éve kormányzati pozícióban lévő párt képviselőjéről, az elmúlt évtizedben kormányzati pozíciókat betöltő politikusról beszélünk, a másik oldalon pedig egy két éve a parlamentbe került ellenzéki képviselőről. Hoppál Péter munkatársa erre azt mondta, ebben az esetben nem tudnak válaszokat küldeni. Miután hétfőn elküldtem a Nyőgéri Lajos kinevezéséről szóló plusz kérdést, még egyszer felhívtak a Fidesz-irodából, hogy nem gondoltuk-e meg magunkat, mondtam, hogy nem. Természetesen visszautasítom Hoppál állítását, vélekedését, hogy “propaganda jellegűek, pártközpontban megírtak” a kérdések, és azt is, hogy “valaki nem engedték”, hogy változtassak a kérdéseimen. Semmi ilyesmi nem történt. Hoppál Pétertől májusban is kértem interjút, megadva az érintendő témákat, elküldve számos kérdést. Ahogy most, akkor sem kaptam tőle válaszokat.

Hoppál Péter közleménye:

Tisztelt Pécsiek!

A Pécsma, Pécsi Hírek főszerkesztőjétől, Nimmerfroh Ferenctől év végi interjúra kaptam megkeresést, ahogy Mellár Tamás képviselőtársam is. 

Természetesen örömmel válaszoltam volna a feltett kérdésekre, ha azok mindkét képviselő esetében ugyanazok lettek volna, s a város érdekében tett képviselői munkáról, a választókörzetnek nyújtott támogatásokról szóltak volna. Úgy gondolom, hogy így lett volna korrekt az értékelés, mert a pécsiek azért küldtek minket az Országházba, hogy a városért, térségért dolgozzunk. 

Sajnálattal tapasztaltam ugyanakkor, hogy a kérdések mögött a valós évértékelés helyett pusztán politikai szándék van, mely sokkal inkább szól a kormányzat vagy személyem támadásáról, mint az elvégzett munkáról, a Pécsért tett erőfeszítésekről. A propaganda jellegű, kifejezetten támadó hangvételű, pártközpontban megírt kérdésekre így nem áll módomban válaszolni. Titkárságom több alkalommal telefonos egyeztetésen próbálta elérni, hogy a két pécsi képviselő elvégzett munkája egyenlő mércével legyen mérve, de ezt valakik nem engedték meg, erre elutasító válasz érkezett a főszerkesztőtől. 

Az elmúlt hónapokban Pécs városába érkezett több tízmilliárd forint értékű kormányzati támogatásról szóló döntés is jól mutatja, hogy a város legfontosabb partnere Magyarország Kormánya, mely minden propaganda híreszteléssel ellentétben támogatja és nem bünteti Pécset. Kormánypárti képviselőként minden fórumon ennek érdekében tárgyaltam és küzdöttem az idei eredményekért, és ennek szellemében fogok dolgozni a jövőben is. 

Egyúttal ezúton is kívánok minden pécsi polgárnak áldott, boldog karácsonyi ünnepeket és boldog, eredményes újesztendőt.

Dr. Hoppál Péter
Pécs országgyűlési képviselője

A Hoppál Péternek elküldött kérdések:

2018-ban az egyik pécsi országgyűlési képviselői helyet, 2019-ben az egész várost elvesztette a Fidesz, azaz az elmúlt két év nem a politikai sikerekről szólt Pécsett pártja számára. Érez személyes felelősséget emiatt? 

Hogyan tudja a jelenlegi helyzetben képviselni a pécsiek érdekeit, amikor fideszes kormányzat van, de a város vezetése ellenzéki? Kell-e választania a párthűség és a város érdekei között? 

Orbán Viktor az őszi választások után azt mondta, nem fogják büntetni az ellenzéki vezetésű városokat. Ehhez képest például a pécsi önkormányzat kulturális holdingja annak ellenére több hónapos csúszással kapta meg az állami támogatást, hogy a kormányzattal élő szerződése van a városnak a finanszírozásról. Közben a járványhelyzetre hivatkozva komoly forráselvonások is sújtják az önkormányzatokat, a pécsit is, miközben a gazdaság visszaesése miatt például iparűzési adóból is várhatóan jóval kevesebb folyt be. Nem kéne a kormányzatnak egy ilyen időszakban segítenie az önkormányzatokat plusz forrásokkal, a kiesett bevételeket legalább részben kompenzálva?

A pécsi önkormányzatnak a fideszes időszak állami gigahitelét is törlesztenie kell évekig. Nem tudott volna abban segíteni országgyűlési képviselőként, hogy az önkormányzat előzetes elképzelésének megfelelően ingatlanban tudjon törleszteni a város?

Ön készíttetett egy pécsi “problématérképet” néhány hónappal ezelőtt a járvány első hulláma közben. Problémából most már sokkal több van a gazdaságban, a második hullám tovább tizedeli a vállalkozásokat, elsősorban a vendéglátóipart, de más szektorokban is tarol. Készül újabb problématérkép? 

Hogy látja a pécsi vállalkozások helyzetét a válságban? Sok panaszt hallani például helyi vendéglátósok és rendezvényszervezők részéről. Ön szerint elég segítséget kapnak a kormányzattól?

2018-ban 40 százalékot kapott a pécsi 2-es választókerületben, míg az 1-esben Csizi Péter még Önnél is kevesebbet, holott csak annyi történt, hogy az MSZP és a DK nem állított jelöltet Mellár Tamással szemben. Teljes ellenzéki összefogás esetén lát-e esélyt a két pécsi körzetben fideszes győzelemre? Egyáltalán: Ön lesz a képviselőjelölt a 2-esben?

Facebook: kifejezetten aktív a közösségi oldalon, időnként elég komoly viharokat kavar bejegyzéseivel, ilyen volt például néhány hónapja a nem létező index-címlapot ábrázoló fotót tartalmazó posztja, egy később törölt senkiházizó komment, vagy legutóbb a vezetés közben kitett autópályás bejegyzése. Tisztázzuk: Ön írja ezeket a posztokat vagy a “digitális munkatársa”?  

Ön és más pécsi fideszes és Fidesz-szövetséges politikusok az év első hónapjaiban rendszeresen emelték fel szavukat a tervezett, aztán a járványhelyzet miatt elmaradt Pécs Pride ellen a “normalitásra”, a “keresztény értékekre” hivatkozva. Ezen kívül az Orbán-kormány kifejezetten konzervatív, keményvonalas drogpolitikát folytat. Ehhez képest a Fidesz egyik emblematikus alakja, meghatározó politikusa, Szájer József egy meleg szexpartiról próbált elmenekülni a hátizsákjában droggal, amikor a belga rendőrök fülön csípték. Személyesen hogyan élte meg ezt a nemzetközileg is kiemelt figyelmet kapott ügyet?

Mit szól Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezéséhez? Mit gondol, okoz-e ez majd hosszú távú problémákat a városvezető koalícióban?