Interneten szinte bármilyen durva halálos szert lehet kapni

Az interneten sokan árulnak receptre kapható görcsoldó, nyugtató, szorongásoldó gyógyszereket, ami nagyon jól jön annak az 1-2 ezer pécsi gyógyszerfüggőnek, akik el akarják kerülni a nagyon súlyos gyógyszerelvonási tüneteket.

hirdetés

Görcsoldót az internetről?

Alapvetés manapság, hogy az interneten bármit meg lehet venni, legyen az autó, bútor, zöldség-gyümölcs, kütyük, vagy épp kizárólag receptre kapható nyugtatók. Pár kattintás, néhány levélváltás, egy-két telefon, és már a markunkban is van az ellazító, édes álmot hozó csodabogyó – legyen az Rivotril, Xanax, vagy Frontin –, amit természetesen az interneten nem csak azok vásárolnak, akiknek valamilyen betegségük miatt szükségük van rá, hanem azok is, akik rászoktak ezekre a gyógyszerekre, vagy akik szeretnek rápiálni a nyugtatókra.

Egy pécsi hirdetés a Facebookon

Dr. Trábert Attila, a pécsi INDIT Közalapítvány Berze Nagy János utcában található addiktológiai gondozójának főorvosa elmondta, hogy a netes szorongásoldó-vásárlás mögött több tényező állhat.

Vannak, akik csak megszabadulnának a kezelésekből megmaradt gyógyszerektől, jóhiszeműen pénzzé akarják tenni a felesleges tablettákat. Azonban vannak olyanok is, akik az internetet fekete piacként használva csinálnak megélhetést.

A főorvosnak is volt olyan kliense, aki szemenként árulta a görcsoldó, izomlazító, nyugtató Rivotrilt, ami mondjuk egy 100 darabos kiszerelés esetén szép kis összeget jelent – teljesen illegálisan.

A főorvos arról is hallott már, hogy a megbízható, visszatérő internetes vásárlóknak az eladók egy idő után küldenek egy terméklistát, amin a fentieknél sokkal erősebb nyugtatók és fájdalomcsillapítók vannak.

Semmiből nem áll gyógyszert venni a neten

– A gyógyszerfüggőknek az internet egy megbízható forrás évek óta, ha fel akarják tölteni a készletüket, de többnyire fiatalok élnek vele inkább. Azt azonban fontos tudni, hogy legális formában sem nehéz hozzájutni ezekhez a szerekhez, hiszen a háziorvosok is felírják azokat, akár nagy mennyiségben is, ha valaki szorongásos, vagy alvászavaros panaszokkal jelentkezik náluk. Ez azért is lehet így, mert az orvosok leterheltek, ezek a gyógyszerek pedig rövid távon valóban jól működnek, beváltak. De a kliensek, a betegek felelőssége is, hogy az előírtaknak megfelelően szedjék azokat, ellenkező esetben gyorsan kialakulhat a függőség – mondta dr. Trábert Attila.

A gyógyszerfüggőség az életünkbe kerülhet

Sokan nem is sejtik, hogy ezek a gyógyszerek függőséget is okozhatnak, hiszen a legtöbben úgy gondolnak ezekre a szerekre, mint amik élhetőbbé teszik a mindennapjaikat, amik nyugtatnak és segítik az alvást – tette hozzá a szakember. Mint mondta, a probléma pont az, hogy mivel ezeknek a gyógyszereknek köszönhetően az emberek jobban érzik magukat, nem tűnik fel nekik, hogy ha nem jutnak hozzájuk, komoly elvonási tüneteik lesznek. Ez azért van – folytatta – mert a gyógyszerfüggőség is úgy működik, mint az alkoholfüggőség: a függő apránként, fokozatosan hozzászokik egy bizonyos dózishoz, amit aztán rendre meg is kell emelnie, hogy a kívánt hatást elérje. Ráadásul az agy ugyanazon részét stimulálják, mint az alkohol, ezért is kapnak az alkoholbetegek például Rivotrilt.

Nagyon nehéz leállni róluk

A Xanax és magyar másolata (generikuma), a Frontin, valamint a Rivotril működési elve  tesz igazán addiktívvá, az, hogy nagyon rövid a felszívódási idejük, így gyorsan, percek alatt hatnak, de az újabb adagra is gyorsabban lesz szükség, idővel pedig egyre nagyobb dózis kell majd a szükséges hatás eléréséhez. Közben a szervezet csökkenti a saját GABA-termelését, így idegesség, szorongás, remegés, izomrángások és görcsök, depresszió, memóriazavarok, pánikrohamok, irracionális gondolkodás, halálfélelem, szívdobogás és egyéb veszélyes, akár életveszélyes elvonási tünetek is jelentkezhetnek náluk.

Nehéz megszabadulni a gyógyszerfüggőségtől

Ironikus, de szomorú is egyben – mesélte a főorvos –, hogy akik ilyen szorongásos elvonási tünetekkel orvoshoz mennek, sokszor egy újabb szorongásoldó-recepttel jönnek ki a rendelőből, mert sem az orvos, sem a beteg nem ismeri fel, hogy mi a probléma.

Szorongásoldó alkohollal – halálos kombináció

Akik fű alatt szereznek egy-egy doboz vagy levél nyugtatót, azok többsége iszik is rájuk, ez a fiatalok körében gyakori és ijesztő jelenség pedig sokkal népszerűbb, mint a dizájner drogok, csak épp valamiért nem beszélnek róla – mondta a főorvos. Az alkohol felerősíti a nyugtató gyógyszerek hatását, ez a kombináció pedig végzetes légzés-, vagy szívbénuláshoz vezethet.

Több ezer függő Pécsett

Jól mutatja az ilyen gyógyszerek népszerűségét – folytatta a főorvos –, hogy Magyarországon az eladott gyógyszerek top 10-es éves listáján a Rivotril mindig ott van, évente 2-3 millió dobozzal adnak el belőle.

A főorvos kérdésünkre elmondta, hogy a pécsi gyógyszerfüggők száma feltehetően elérheti az 1-2 ezret is, de ezt nagyon nehéz megbecsülni, hiszen sokan nem tudják, hogy függők, sokan nem vallják be sem maguknak, sem másoknak, és nem is kérnek segítséget.

Dr. Trábert Attila végezetül kiemelte, hogy a gyógyszerfüggőség – mint más függőségek – csak segítséggel kezelhető, a függőknek professzionális, orvosi segítséget kell kérnie. Az INDIT Közalapítvány uránvárosi addiktológiai gondozójában a segítségkérés után felmérik a beteg állapotát, ezt követően az adott állapotnak leginkább megfelelő, egyénre szabott kezelési tervet dolgoznak ki a szakemberek.

Hirdetés