Ismét régi fényében tündököl a Sós-hegyi kilátó

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében ezúttal az 1988-ban átadott, de baleset-veszélyes állapota miatt már évek óta a túrázók előtt lezárt Sós-hegyi kilátót szépítette meg a Biokom, így a kirándulók egy újabb, csodás panorámát garantáló kilátót tudnak meglátogatni a Mecsekben.

A mai sajtónyilvános átadón Meixner Barna, a Biokom Nkft. ügyvezető igazgatója elárulta, hogy a Pintér János Program legelső állomása (a Mandulás tornapálya felújítása) során is már tervben volt a Sós-hegyi kilátó rendbetétele.

– Tulajdonképpen valóban köthető ez a projekt a program során elvégzett első munkánkhoz – mondta Meixner. – A Mandulás tornapálya innen ugyanis csak párszáz méterre van, így amikor elkezdtünk gondolkodni a tornapálya felújításán, rögtön felmerült a kilátó rendbetétele is, hiszen már évek óta le volt zárva. A tetőszerkezete sajnos az évek során olyan rossz állapotba került, hogy az nem csak balesetveszélyes, hanem életveszélyes is volt.

A Biokom vezetőjétől megtudtuk, hogy a projekt keretében felújították a tetőszerkezetet, egyúttal az építmény villámvédelméről is gondoskodtak. Az épület felső, fa szerkezetét is rekonstruálták, illetve a kilátót elcsúfító grafitiket is eltávolították.

A Sós-hegyi kilátó előtti területet is megszépítették. Felújították az ott lévő asztalból és padokból álló garnitúrát, rendbetették a szalonnasütő helyeket illetve az épület homlokzata körüli rész egy díszkavics-borítást kapott. Egy információs táblát is kihelyeztek a külső falra, amelyen magáról a kilátóról, és a környékről is hasznos tudnivalókat olvashatnak el a kirándulók, túrázók.

Balról: Siposné Bikali Éva, Meixner Barna, Csaba István és Sajgó György

– Mintegy 4 millió forintból valósult meg ez a projekt, ami részben saját teljesítésből, részben pedig alvállalkozói munkadíjból állt össze – osztotta meg a PécsMával a felújítás költségeit Meixner. – Amit lehetett, azt igyekeztünk saját erőből megvalósítani, ezzel pedig jelentősen sikerült is a költségeket csökkentenünk. Éppen ezért szeretném is kiemelni a Biokom műszaki munkatársainak, az erdőgazdálkodási részlegünknél dolgozóknak és a karbantartó részlegünk embereinek a kemény munkáját.

A felújítást saját képviselői keretéből támogatta Csaba István önkormányzati képviselő, igaz az ő körzete a város másik felén helyezkedik el.

– Bár valóban nem az én körzetembe esik ez a terület, de amikor a Biokom megkeresett, hogy tudnám-e támogatni a Sós-hegyi kilátó megszépítését, nem kellett sokat gondolkoznom – vallotta be Csaba. – Ez ugyanis tipikusan egy olyan projekt, ami az egész várost érinti, hiszen a kirándulni vágyók ide ugyanúgy feljönnek Nagyárpádról, mint a Belvárosból vagy épp Uránvárosból. Az külön öröm a számomra, hogy ismét sikerült egy olyan fejlesztést végrehajtanunk, amivel sok-sok éves elmaradást tudtunk végre felszámolni.

Csaba István mellett, a saját választókörzeteik földrajzi közelsége miatt érintett képviselők, Siposné Bikali Éva és Sajgó György is örömét fejezte ki a Pintér János Parkmegújítási Program révén megvalósuló felújítás kapcsán.

Hirdetés