IT HUB Pécs: október 28-án nyit a város információtechnológiai szereplőit összefogó közösségi tér

Október 28-án hivatalosan is megnyitja kapuit az információtechnológiai szektor szereplői előtt a Hattyú-házban kialakított „IT HUB Pécs”.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy azt bizonyra már többen tudják, rendhagyó és hiánypótló projektet indított az önkormányzat az elmúlt hónapokban: az „IT HUB Pécs” célja a városban működő informatikai és innovációs területen működő cégek és intézmények tevékenységének összehangolása és az iparág szereplőinek összefogása, egy helyen. Ez a hely pedig a Király utcában található Hattyú-ház első emelete, ahol egy összesen 280 négyzetméteres területen kap helyet az „IT HUB Pécs” első közösségi tere.

IT-cégek költöznek a Hattyú-házba

Nemes Balázs, az önkormányzat innovációs biztosa lapunknak elmondta, hogy a város és az egyetem információtechnológiai szereplőit összefogó „csomópont” célja az, hogy teret adjon a szakterület rendezvényeinek és eseményeinek, különböző találkozónak, képzéseknek, előadásoknak, workshopoknak (például robotprogramozás, VR-játékok és alkalmazások tesztelése-bemutatása). Emellett a kezdeményezés célja, hogy segítse az olyan kisebb – az iparágban érdekelt – vállalkozásokat is, amelyek még nem engedhetik meg maguknak saját iroda fenntartását. Így tehát új irodai funkcióval látják el az önkormányzat kezelésében lévő épületeket – egyelőre első lépésként a Hattyú-házat – ezáltal növelve a belvárosi ingatlanok iránti keresletet is. Mint mondta, a cél az, hogy a cégek az itt kialakított közösségen belül tudjanak közös fejlesztésekben, közös projektekben gondolkodni, hiszen a legjobb start-up vállalkozások is így születnek.

-Az „IT HUB Pécs” legfontosabb hozadéka az lehet, hogy összetartóbbá válik a pécsi információtechnológiai közösség, ennek eredményeképp pedig olajozottabban működhet majd a pécsi piac, a munkaerő pedig nagyobb eséllyel marad a városban. De akár nem pécsi szabadúszókat is Pécsre csábíthatjuk így. A város IT-szektorának teljes éves árbevétele több tízmilliárd forint, sokan pedig nem tudják, vagy nem ismerik fel, hogy a város gazdaságának nagyon fontos ágazatáról van szó, amire érdemes és kell is építeni – mondta.

Kiemelte, hogy eddig hozzávetőlegesen négytucat cég érdeklődik már a projekt iránt, illetve vesz részt abban.

Az innovációs biztos október 15-én járta be az “IT HUB Pécs” utolsó simítások előtt álló közösségi terét a Hattyú-házban, az erről közzétett Facebook-bejegyzésében pedig többek között a következőket írta:

“Ez nem egy százmilliós nagyberuházás, és nem valakinek az üres ígérete. Ez egy lehetőség, amelynek a kihasználása pécsi IT cégektől és a projekt egyéb szereplőitől függ.
Ez egy tér, amit meg kell töltenünk még tartalommal, élettel, emberekkel […] Ez még csak a kezdet, az igazi izgalmak és eredmények a működés során fognak kialakulni…”

 

Nemes Balázs hangsúlyozta, hogy az „IT HUB Pécs” menedzselése non-profit, önfenntartó jelleggel történik: az Információmenedzsment Innovációs Klaszteren keresztül zajlik majd, a Hattyú-házban kialakított helyet a klaszter a Pécsi Vagyonhasznosítótól fogja bérbe venni. A közösségi tér használatával járó költségeket (bérleti díj, rezsi, egyéb kiadások) pedig a belvárosi épületbe beköltöző cégek fedezik, úgynevezett támogatói csomagokon keresztül, melyeket négy kategóriában érhetnek el (évi 50 ezer, 120 ezer, 240 ezer, illetve 1,2 millió forintos csomagokat terveznek). Az önkormányzatnak tehát nem jelent plusz pénzügyi terhet a projekt, az erre az évre tervezett és kigazdálkodható 300 ezer forintos csomagdíjon felüli forrással nem szükséges megtámogatnia azt.

Nemes Balázs végezetül elmondta, hogy az „IT HUB Pécs” hivatalos megnyitója október 28-án 15 órakor lesz a Hattyú-házban.

Az “IT HUB Pécs” Facebook-oldala.