Itt van advent első vasárnapja, ünnepi fénybe öltözik a város

Közeledik advent első vasárnapja, csodaszép városunk is készül az ünnepi időszakra: a főtéren már talpig díszben várja a pécsieket a mindenki karácsonyfája, sőt péntek estétől fényekben tündököl majd a fenyő, Pécs egyes részein pedig máris gyönyörködhetünk a díszkivilágításban sötétedéstől. A járvány miatt a korábbi évekhez képest most visszafogottabb lesz, mégis meghittnek ígérkezik a karácsonyi rendezvénysorozat, amely részben az online térbe költözik.

hirdetés

FRISSÍTVE 17.10

Felgyulladtak a mindenki karácsonyfájának fényei, ezzel hivatalosan is megkezdődhet az ünnepi készülődés:

Korábban írtuk: 

Mindenki karácsonyfája

Az elmúlt évek egyik legnagyobb fáját egy magánszemély ajánlotta fel a saját hosszúhetényi kertjéből. Mint megtudtuk, a növény kinőtte a kertet, és tulajdonosai attól tartottak, hogy balesetet okozhat, ezért az idős, 17 méteres ezüstfenyő kivágása és felajánlása mellett döntöttek.

A méteres átmérőjű törzzsel rendelkező nagy növényt egy óriási trélerrel szállították a városközpontba, ahol daruval emelték a helyére. Aztán a fát emelőkosaras daru segítségével díszítették fel a Biokom munkatársai, fehér és piros gömbök, angyalok, csillagok, (hó)emberek és holdacskák kerültek rá. Egy idős néni pedig gyönyörű angyalkákat horgolt a karácsonyfára – ezek az idei extra díszek a fán! Erről ITT ÍRTUNK korábban.

Még párat kell aludni, hogy teljes pompájában csodálhassuk a fenyőfát

Teljes pompájában, azaz feldíszítve és fényfüzérekkel ékesítve, kivilágítva először az első adventi hétvégén csodálhatjuk meg a mindenki karácsonyfáját, mely az ünnepek végéig áll majd Pécs főterén mindenki nagy örömére.

Az előző adventi időszakokhoz hasonlóan a városüzemeltetési társaság több városrészben is állít karácsonyfát: Meszesen, Szabolcsfaluban, Kertvárosban, Uránvárosban és újdonságként, sőt idén Pécs-Hirden is.

Ünnepi fények a városban

Lassan mindenhol helyükre kerülnek a város ünnepi fényei. A belvárosban már befejeződött a díszítés, a külvárosokban pedig a jövő hét közepéig helyezik ki a karácsonyi világítás elemeit. Összesen 73 helyen lesznek út, vagy járda felett átívelő fénydíszek, és 114 oszlopdísz világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.

Gyermekrajzokból fényfestés a főtéren

Az egész ország megmozdult a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. fényfestő gyermekrajz-pályázatára, amelyre összesen 1200 pályamű érkezett. A szervezők arra kérték a 14 év alatti gyerekeket, hogy álmodjanak mintákat a pécsi dzsámi fényfestésére. Három korcsoportban a legjobbnak ítélt 60-60 művet vetítik majd ki a Széchenyi téri dzsámi homlokzatára advent második és harmadik hétvégéjén.

A Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei pedig mától december 20-ig esténként 16.30–19.30 között öltöztetik fényköntösbe az épületet, a művészeti produkcióban a gyermekrajzok mellett egyéb alkotások is láthatók lesznek.

A pécsi belváros karácsonyi fényein kívül a dzsámira vetített alkotások is segítenek hozzájárulni a járókelők ünnepi hangulatához advent idején. A rajzok a Zsolnay Fényfesztiválon megszokott színvonalon fognak megjelenni, és a vetítésről készült felvételek online is elérhetők lesznek, így otthon, biztonságos körülmények között is megtekinthetjük őket.

A pályaműveket a dzsámi és az advent ihlette

Rotary Advent – ezúttal online

Idén hetedszer rendezi meg a Pécsi Rotary Club a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Rotary Adventet. Idén 28 pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója kapja meg a jótékonysági szervezet 100 ezer forintos adományát. A 2,8 millió forintos jótékonysági akciót a pécsi vállalkozások és magánszemélyek adományaiból szervezi az egyesület.

Idén újdonság, hogy a pandémia miatt nem a főtéren előadott műsorral mutatkoznak be az érintett iskolák és tehetséges diákjuk, hanem az online térben. Az iskolák a kitüntetettjük köszöntésére rövid videókat készítenek, amit az átadás napján a Rotary Club Facebook-oldalára, illetve YouTube-csatornájára töltenek fel. November 30-tól december 23-ig minden nap egy-egy iskola egy-egy köszöntő videója csempészhet majd melegséget a nézők szívébe advent idején.

Idézzünk fel egy csodás produkciót a tavalyi adventi vásárról: 

Libabőr: több száz gyerek énekelte Pécs főterén a világhírű dalt!