A hirtelen jött olvadás és a lezúduló eső miatt 30 centiméterrel emelkedett a Pécsi-tó vízszintje. Ez nem veszélyezteti Orfűt és árvízvédelmi készültség sincs, de a változás több olvasónk figyelmét is felkeltette.

hirdetés

Sárosabb és jóval magasabb is most a Pécsi-tó vize – írta olvasónk, aki képet is küldött. Ezen jól látszik, hogy a stégek is csak pár centiméterrel lógnak ki a vízből, nyáron nem ilyen látvány fogadja az arra sétálókat.

Veszély nincs, sőt a Pécsi-tó így „dolgozik”

Képükön az Orfűi-tó és az árapasztó csatornája. Szárazabb időszakban itt át lehet menni

– Annak idején a tavat záportározónak is építették, hiszen a környék magasabban fekvő területeiről lezúduló csapadékot szépen összegyűjti. Emellett azt is tudjuk szabályozni, hogy hogyan engedi tovább az alacsonyabban fekvő területekre a megnövekedett vízmennyiséget. Így árvízvédelmi funkcióit is ellát – mondta Rács Zoltán, az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft. vezetője.

Jelenleg 6 méter 35 centiméteren tetőzik a Pécsi-tó vízszintje, de pár napja csak 6 méter 10 volt. Ugyan emelkedést már nem várnak, de előfordulhat, hogy április-május környékén – a nagy esőzések miatt – még lehet egy ilyen hullám.

Sok hordalék is érkezik a Mecsekről

2010-ben 1 millió köbméter vízzel volt több az Orfűi-tavakban, de akkor sem volt buzgár, vízkitörés a gátakon.

– Utoljára 2010-ben volt szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére, akkor 7 méter 5 centin tetőzött a tó. Sásd és környékét el is öntötte a víz, mert a Baranya-csatorna nem bírta a megnövekedett vízmennyiség elvezetését – tette hozzá Rács Zoltán.

A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó.

Nyárra már megtisztul a tó vize

Éppen ezért sokkal lassabban engedik már le a csatornába az Orfűi-tavak vizét, hogy azt a környező elvezetők is elbírják és végül gond nélkül jusson el a Dunába.

Érdekességként Rács Zoltán azt is elmondta, hogy amikor az 1960-as években a tórendszer terve megszületett, azt is kikötötték, hogy hány évente kell azokat „leengedni”. Ennek célja nem volt más, minthogy az ilyenkor felhalmozódott iszapréteget eltávolítsák a tó aljából. A Pécsi-tavat utoljára 10 éve engedték le, az Orfűi-tavat 5, míg a Pécsi-tavat 20 évente kellene kikotorni.

hirdetés