Jobb, ha teli tankkal indulsz nyaralni Horvátországba!

Itt a nyári szabadságok ideje és idén is, mint minden évben rengeteg magyar utazik a szomszédos Horvátországba. Mutatjuk, miért érdemes inkább itthon tankolni, mint a határon túl. 

Horvátországban olyannyira magasak az üzemanyagárak, hogy a Facebookon tiltakozást szerveznek június 15-ére a további árnövekedés megállítására, írják egy horvát hírportálon. A tiltakozók csoportjához már több mint huszonötezren csatlakoztak, ami nem is csoda, az árak magukért beszélnek.

A szomszédunknál ugyanis egy liter 95-ös benzin átszámítva körülbelül 495 forintba és a dízel literje 450 forintba kerül. Egy kuna 45 forint körül mozog a napi árfolyam szerint! (ITT láthatjuk a táblázatot a horvátországi napi üzemanyagárfolyamról, illetve ÍME a napi valutaárfolyam is.)

Az autópályadíjakat főszezonra mindig megemelik a horvátok, így idén is. (Az aktuális autópályadíjakról ezen a magyar utazási portálon pontos felsorolást láthatunk.) Pécsről érkezve például a Kutina és Zágráb közötti autózás díja 34 kuna, főszezonon kívül pedig 32 kuna. Ez körülbelül 1500 forintnak felel meg.

Bezzeg a régi szép időkben! Lévén, hogy nem volt autópálya, nem volt ilyen gond. Persze az utak minősége nem kevés kívánni valót hagyott maga után. Viszont mindenki szinte üres tankkal indulhatott neki a nyaralásnak és inkább a határon átérve intézhette az üzemanyagot.

Korábban ugyanis a magyar árakhoz képest kedvezőbben lehetett tankolni Horvátországban. Két éve a benzin körülbelül 9 kuna, míg a dízel 8 kuna körül volt, írja a vecernji.hr híroldal. Ez a mostani, 11 kuna körüli összegnél még a magas valutaárfolyamot figyelembe véve is jelentős különbség.

Ha itthon tankolunk, a jelen körülmények között körülbelül 100 forintot spórolhatunk tehát literenként. Nyilvánvaló azonban, hogy ha nem csak Eszékig megyünk, akkor nem lesz elég egyetlen tank üzemanyag az útra. Mit tehetünk?

Válasszunk más útvonalat?

Ha Bosznia-Hercegovina, esetleg Szerbia felé közelítjük meg Horvátországot – bár ez utóbbi inkább csak Montenegró felé menve lehet opció a pécsieknek –, az üzemanyaghoz tényleg olcsóbban jutunk majd hozzá ezekben az országokban. Ha Dalmáciába megyünk, akkor biztosan rövidebb az út Bosznia-Hercegovinán át, gyönyörű tájakon keresztül mehetünk és az autópályadíjakat is megúszhatjuk. Azt viszont vegyük számításba, hogy errefelé sok-sok bosnyák traffipax les ránk, és azt is, hogy a hegyeken, városokon, falvakon átvezető kétsávos út mindig zsúfolt napközben. Mindenesetre a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyjából ugyanannyi idő alatt érünk a tengerre így is, mintha a horvát autópályán kerültünk volna.

Gyönyörű, ámde nagyon hosszú az út Bosznia-Hercegovinán keresztül