Az ország számos részén már számottevő hómennyiséggel köszöntött be a december, Pécsett azonban eddig semmit nem tapasztalhattunk ebből. Mindenesetre ha egyik pillanatról a másikra lepné meg egy hózápor a várost, akkor se lenne ok az aggodalomra. A Biokom komoly „arzenállal” rendelkezik, tucatnyi jármű és közel kétezer tonnányi szóróanyaggal készülnek a téli szezonra.

A Biokom, úgy készült fel a kemény téli időjárásra, ahogy tavaly is, 14 darab járműt szerelt fel tolólapokkal, hóekékkel, úgynevezett „sószóró-adapterekkel”. Három nagy- és két kistehergépjárműt tartalékban, ezen felül három saját tulajdonú kistraktort és hat kisteherautót kézi hó- és síkosságmentesítésre. A Biokom saját járművein kívül az alvállalkozók is a különböző városrészekben 12 hókotrót és 12 kisteherautót használnak. Ugyan a város egyre terebélyesebb, a számok alapján nem kell attól tartani, hogy a frekventáltabb útszakaszok gondokat okoznának.

Útnak indulnak, ha elborítja Pécset a hó

A város 48 pontján helyezett ki a városüzemeltetési cég szóróanyag-tároló edényeket. Ezekbe sózott homokot töltenek, majd a felhasználás mennyiségétől függően ki is pótolják, hogy mindig rendelkezésre álljon szóróanyag. Emellett a város 373 közterületi pontján helyeznek el kis homokkupacokat. Hogy honnan érkezik ennyi homok? A pécsi homokbányában is folyamatos lesz a munka indokolt esetben, ha brutális hóvihar érkezne a város fölé.

Zajlik a Széchenyi téren a munka

Nézzük a konkrét számokat: a kézi hó- és síkosságmentesítéshez 58 tonna só áll rendelkezésre, kifejezetten a 2019/2020-as szezonra félretéve. Az útszóró só mennyisége 1600 tonna, ennyit tárol jelenleg a Biokom. A közterületeken kihelyezett homokmennyiségen túl még 150 tonna van a síkosságmentesítésre – de ahogy már említettük, ezt folyamatosan pótolhatják a szezon során.

Ha pedig tényleg vészhelyzet köszöntene be az utakon, a Biokom a hulladékszállításban dolgozók közül riaszthat pluszembereket, ráadásul a síkosságmentesítést végző alvállalkozók teljes állománya rendelkezésre áll.

Munkaerőben sem lesz hiány a Biokomnál!

A számok, az intézkedések mind igazolják, hogy teljesen felkészülten várhatja a város az esetleges kemény havazást is, a pécsieknek csak a járdájukra kell figyelni!

Hirdetés