Jönnek a bírságolások! Nagyon sok a szabálytalanul parkoló autós a megújult Centrum-parkolóban

Kicsivel több, mint egy hónapja számoltunk be arról, hogy a Centrum-parkoló felújításának második üteme is befejeződött, azóta szinte teljes pompájában várja az autósokat nap mint nap. Az első hónap tapasztalatait összegezve azonban megtudtuk, hogy nagyon sok a szabálytalanul megálló sofőr. A Pécsi Közterület-felügyelet mostantól vasszigort, bírságokat és feljelentést ígér.

hirdetés
Uránia Mozi

Tavaly júniusban kezdődött meg a Centrum-parkoló átépítése. A felújítás első üteme szeptemberben, míg a második kicsivel karácsony előtt készült el. Azóta gyakorlatilag az egész parkoló a pécsi autósok rendelkezésére áll.

A város ma sajtótájékoztatón ismertette a parkoló használatba vétele óta eltelt egy hónap tapasztalatait. Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója sajnálattal számolt be arról, hogy a parkoló többszöri bejárása során kiderült: sok autós nem rendeltetésszerűen használja a területet.

Csúcs Zoltán (sárga kabátban) és Märcz János (Csúcs mellett, a képen balra) számolt be a megújult Centrum-parkoló első hónapjáról

– Több helyen is azt tapasztaltuk, hogy az autókkal a kiemelt padkákkal sem törődve, a zöldterületeken is megállnak az emberek – mondta el Csúcs. – Ezzel sajnos károsítják ezeket a felületeket. Többször is külső vállalkozók bevonásával kellett tereprendezést végezni, de nem egyszer fordult elő, hogy még a füves részeken lévő öntözőrendszerben is kárt tettek a tilosban parkoló autósok.

A városfejlesztési cég vezetője arról számolt be, hogy a közterület-felügyelet segítségét kérték a probléma megoldásába, így azóta többszöri bejárást tartanak a közteresek, fokozott jelenléttel igyekeznek kiszűrni a szabálytalankodó sofőröket.

A Pécsi Közterület-felügyelet vezetője, Märcz János is alátámasztotta a Csúcs Zoltán által elmondottakat.

– A megállni tilosban parkolás, az útkereszteződések metszéspontjaiban történő megállás, és a zöldfelületekre való felhajtás sajnos mindennapos jelenség – számolt be a sajtótájékoztatón Märcz. – Mivel ez egy nagyon szépen kialakított, igényes parkoló a belváros szívében, természetesen fokozottan ellenőrzik kollégáim a területet. Sajnos azonban a fokozott jelenlét mellett is tömegesen történnek meg a fent felsorolt szabálytalanságok.

A közterület-felügyelet vezetője szerint eleinte csak figyelmezették az autósokat, később ezt már bírságolással párosították. Ezek a szankciók azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

– Mától kezdve fokozottan számíthatnak a szabálysértést elkövető autóvezetők, a megállási tilalmat megszegők és a zöldterületre parkolók bírságra és feljelentésre is – jelentette ki Märcz.

Lapunk megkérdezte, hogy a szabálytalanságok magas száma nem lehet-e összefüggésben a veszélyhelyzet miatti ingyenes parkolással. Märcz János szerint nyilvánvalóan ez is közrejátszik ebben, azonban ennek ellenére is markáns véleményt fogalmazott meg.

– Kevés a városban a parkolóhely, főleg így, hogy a parkolási zónákban sem kell fizetni – mondta. – Most mindenki beült az autójába. Természetesen a megnövekedett forgalom is oka annak, hogy a szabálytalanságok száma megugrik. Azonban úgy gondolom, hogy ha valaki autót vezet, közlekedik a városban, akkor azért a KRESZ szabályait minimum tartsa be.

Az tehát jól látszik, hogy a megújult Centrum-parkoló nagyon népszerű a pécsiek körében. Az viszont biztos, hogy mostantól sokkal keményebben lépnek föl a közterület-felügyelők a szabálytalanul parkoló autósokkal szemben. Tessék tehát odafigyelni!

Fotók: Müller Andrea