A legkorábban 2023 kora tavaszán fogadhat újra látogatókat a Széchenyi téri múzeum.

Rövidesen megindulhat a Régészeti Múzeum Széchenyi téri épületének egy évtizede várt rekonstrukciója, amelynek eredményeként eltűnhet egy régi szégyenfolt a város szívéből. Mint ismert, a felújításra korábban – az előző városvezetés idején – a megye, majd a város nyert pályázati forrást, de a kivitelezésre kiírt korábbi közbeszerzésre a rendelkezésre álló összegnél magasabb árajánlatok érkeztek be, ezért akkor nem indult meg a felújítás.

Az új városvezetés hónapokig tartó szakmai előkészítőmunkáját követően azonban tavaly nyáron új kiviteli közbeszerzési pályázatot írt ki, az eredeti tervekhez képest módosítva: úgy alakították át az 1,5 milliárd forintos beruházást, hogy az épület felújítása és a rekonstrukció műszaki tartalma továbbra is megfelelő legyen a pályázati felhívásnak, de a fedezetül szolgáló pályázati forrást ne lépjék túl az ajánlatok.

A projekt jelenlegi állásáról Csúcs Zoltánt, a rekonstrukciót koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük, aki lapunknak elmondta, hogy a nyílt kiviteli közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a nyertes vállalkozó a Strabag Építő Kft. lett, akikkel már meg is kötötték a kivitelezési szerződést. Ahhoz azonban, hogy hatályba lépjen a szerződés, először a Pénzügyminisztériumnak kell elfogadnia az említett műszaki tartalom megváltozását és a felújítás végleges költségvetését. Mindehhez szükség volt a támogatói szerződés módosítására is, amelyet a napokban a közgyűlés el is fogadott, azt be is nyújtották.

Tervezetten a szerződés jövő január-február tájékán léphet hatályba, ekkor kezdődhet meg a tényleges munka is, amellyel párhuzamosan zajlik majd a megújuló múzeum eszközparkjának beszerzése – tette hozzá a vezérigazgató.

Jelenleg a Pénzügyminisztérium térfelén pattog a labda.

Csúcs Zoltán kiemelte, hogy a beruházás előreláthatóan 12 hónapot vesz majd igénybe, így – a 30 napos műszaki átadás-átvétel folyamatát és a használatba vételi engedélyezési eljárást követően – legkorábban 2023 koratavaszán fogadhat újra látogatókat a pécsi Régészeti Múzeum.

21. századi technológiák a megújuló múzeumban
A felújított intézményben a tervek szerint egy integrált kiállítótér jön majd létre: a múzeum folyamatosan bővülő régészeti leletanyaga mellett a helytörténeti és a néprajzi kiállítás egy-egy darabja is helyet kap majd itt. Az interaktív tárlat 21. századi technológiákat alkalmaz majd, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd az épületben, de a tudományos kutatómunkára is alkalmas lehet. Az akadálymentes épület emeletén jól körüljárható lesz a kiállítás anyaga, amelyet a Janus Pannonius Múzeum szakemberei állítanak majd össze. A tervek alapján egy olyan raktáregységet is létrehoznak, amelyben a folyamatosan gyarapodó leletanyagot megfelelően lehet tárolni. Kialakítanak továbbá egy múzeumkertre néző kávézót is.

Hirdetés