Hirdetés

Két nyertest is hirdetett a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a pécsi önkormányzat „K20 Kirakat” vállalkozásfejlesztési mentorprogramjának zsűrije. A nyerteseket – a Tejhelyet és a Palkonyha Speizt – április 13-án mutatták be a Király utcai üzletnél.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, az önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. tavaly „K20 Kirakat” néven vállalkozásösztönző nyílt pályázatot indított. A projekt lényege röviden az, hogy a sikeres pályázók a Király utca 20. szám alatt álló üzlethelyiséget kedvezményes bérletidíj-konstrukcióval vehetik ki 4 hónapra (de a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. további bérletidíj-kedvezményt biztosít azoknak, akik később egy kezelésükben lévő ingatlanjukba költöznének). Emellett az üzletet bérbe vevő induló vállalkozások népszerűsítésében, termékeik-szolgáltatásaik piacra történő bevezetésében az önkormányzat további segítséget is tud nyújtani.

Pauli Zoltán, Varga Péter és Ratting Diána az üzlet előtt

A kétszintes üzletet kibérlő start-up cégek így tehát időt és teret kapnak vállalkozásuk, ötletük, elképzelésük tesztelésére. A pályázat további célja, hogy a helyi vállalkozások új célközönséget, változatosságot hozzanak a belvárosba, színesítsék a Király utca kínálatát.

Az első nyertes – a Coloris Íriszfotózás csapata – tavaly augusztusban költözhetett a belvárosi üzlethelyiségbe, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig április 8-án jelentette be, hogy a projekt keretén belül kik fogják őket váltani. Így, többes számban, merthogy a legmegfelelőbb pályázókat kiválasztó szakmai zsűri a „K20 Kirakat” második körében két nyertest hirdetett.

Az üzletbe most a Tejhely és a Palkonya Speiz érkezik, akiket április 13-án mutatott be az üzlet előtt Varga Péter, az önkormányzat gazdaságfejlesztési osztályának vezetője.

Mint mondta, mindkét vállalkozás működésében közös a minőségi kézműves termékek előállítása fenntarthatósági szempontok szerint, a falusi értékek és a helyi gasztronómia elkötelezett támogatása és népszerűsítése, mindez pedig összhangban van a városi projekt céljaival is. Nem véletlen tehát, hogy ők nyertek: közös megjelenésük a főutcán rengeteg előnnyel jár számukra és persze a pécsiek és a turisták számára is – mondta Varga Péter.

Hozzátette: a két cég július végéig lesz megtalálható a Király utcában, hol nemcsak a termékeiket mutatják be, hanem számos eseményt is szerveznek majd (aki ezekről első kézből szeretne értesülni, annak érdemes követni a K20 Kirakat Facebook-oldalát).

A helyi termelők és a vásárlók találkozási pontja lehet az üzlet

Ratting Diána, a Tejhely képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy vállalkozásuk egy többgenerációs családi gazdálkodás, széles tejtermékkínálattal rendelkeznek, készítenek többek között friss és érlelt sajtokat, joghurtot, kefirt, vajat és túrót.

– Eddig elsősorban vendéglátósoknak értékesítettünk, de a Király utcában nyíló üzlettel szeretnénk nyitni a pécsiek, a Pécsre látogatók felé is. Úgy gondoljuk, hogy ennek a lehetőségnek köszönhetően szorosabb kapcsolatot tudunk kiépíteni a meglévő vásárlóinkkal is és új vásárlókat is el tudunk majd érni. Emellett szeretnénk helyi termelők jó minőségű termékeit is bemutatni. A célunk, hogy ez az üzlet egy találkozási pont legyen a termelők és a fogyasztók között – fogalmazott Ratting Diána.

[su_box title=”Tejhely, ahol tejet kapni ” style=”glass” box_color=”#53c834″ radius=”2″]A Tejhely egy családi gazdálkodás, melyben a fő vonal a szántóföldi növénytermesztés és az állattartás volt. Kezdetben nyers tejet szállítottak házhoz, 2019-től pasztőrözött tejjel bővítették a palettát. Ma már széles tejtermékkínálattal rendelkeznek, készítenek friss és érlelt sajtokat, joghurtot, kefirt, vajat és túrót. Céljuk egészséges, jó minőségű és finom termékeket előállítani, fenntartható szemléletben. Az állataik etetéséhez szükséges takarmányt maguk termelik meg, és kiváló kondíciók között tartják őket.[/su_box]

Pauli Zoltán, a palkonyai Palkonyha tulajdonosa elmondta, hogy a Palkonyha Speiz falusi, házi készítésű kovászos kispékségi termékeivel és delikatesz jellegű áruival lesz jelen az üzletben.

– A palkonyai kis pékműhelyünkben naponta 100-200 kenyeret tudunk kézműves keretek között megsütni, és már régóta terveztem Pécsre jönni, hogy a kovászos kenyereink minél több emberhez eljussanak – mondta Pauli Zoltán.

[su_box title=”Palkonyha Speiz: Minőséget a terített asztalra” style=”glass” box_color=”#53c834″ radius=”2″]A Palkonyha a Villányi borvidék egyik legszebb falujában, Palkonyán található panzió és gasztroműhely. Pauli Zoltán tulajdonos és konyhafőnök hosszú évek alatt csiszolgatott gasztronómiai elképzelései alapján hozta létre ezt a kézműves pékséggel, gourmet delikát üzlettel, valamint regionális falusi konyhával rendelkező családias hangulatú szálláshelyet, ahol minden a zavartalan pihenést szolgálja. A Palkonyha Speiz célja a minőségi kézműves termékek iránt elkötelezett közönség megtalálása, a helyi termelők segítése, és hogy magas minőségű portékájuk eljusson az emberekhez.[/su_box]

A további támogatottak

Ahogy nemrég megírtuk, a fentiek mellett két olyan vállalkozás is kapott támogatást a továbblépéshez, amely nem nyerte meg a Király utcai üzlethelyiség bérleti lehetőségét. Mindketten 2-2 óra konzultációt kaptak a projektben dolgozó mentorok jóvoltából, a Pécsi Vagyonhasznosító részéről pedig dedikált figyelmet arra, hogy megtalálják az ideális helyszínt vállalkozásuk számára.

Hirdetés