Katonák lepték el Pécsbányát

Megtartotta első kiképzését a Magyar Honvédség azoknak a pécsieknek, akik önkéntes területvédelmi tartalékosnak jelentkeztek. A nyári felkészítések ideje alatt mintegy százan – köztük egyetemisták – húzták fel az egyenruhát és meneteltek a rekkenő hőségben. 
Jogászok, bölcsészek és testnevelés szakos hallgatók is bevállalták azt a katonai felkészítést, ami tíz napon keresztül kora reggeltől késő délutánig tartott. Aki elvégezte, az a Magyar Honvédség kiképzett önkéntes területvédelmi tartalékosa lett.

hirdetés
Futással kezdték a reggelt az önkéntesek Pécsbánya utcáin

– Több ismerősömmel együtt jelentkeztünk az egyetemi századba, amiről az egyik tanóra keretén belül hallottunk. Mivel már kiskorom óta érdekelt a rendészet, csak akkor a szemüvegem miatt nem jelentkezhettem oda, ahova szerettem volna, így most kapva-kaptam az alkalmon – mondta Horváth Petra, aki most tanárnak tanul a PTE-n, de már őrvezető.

Az egyetemisták a kiképzés elvégzésével még illetményt is kaptak, de ha valaki az egyetemen elvégezte a honvédelmi ismeretek kurzust, akkor három kreditet is bezsebelt.

Nemcsak a fiatalok vállalták be 

Az egyetemisták mellett olyan pécsiek is jelentkeztek, akiknek szabadidejébe fért bele a katonai felkészítés.

– Kíváncsi voltam, milyen terhelést bírok el és vállalkozóként a munkarendembe bele tudtam illeszteni a mostani kétszer öt napot – mondta Gyémánt Tamás, őrvezető.

“Volt olyan, akit már nekünk kellett leállítani!”

Az önkénteseknek összesen 20 nap alatt tíz modult kell elvégezniük. Ebben egészségügyi, alapvető katonai ismeretek, de még a lövészet is szerepel.

– Számunkra is pozitív volt a felkészítés, hiszen minden résztvevő beleadott apait, anyait. Voltak olyanok, akiket már nekünk kellett kiszedni a századból, hogy üljenek le pihenni – mondta Hegedüs Norbert alezredes, a 15. Előkészítő részleg részlegvezetője.

Hegedüs alezredes hozzátette: Baranya megyében már több mint 270 önkéntessel kötöttek szerződést, de a következő hónapban köszönthetik a 300. önkéntes területvédelmi tartalékost.

Pécs volt az első

A Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség idén áprilisban jelentette be, hogy az ország első egyetemi önkéntes honvédszázada a baranyai megyeszékhelyen alakult meg. A mostani izzasztó felkészítésre ugyanis már akkor jelentkeztek az egyetemisták, és ahogy a számok is mutatják nyárig sem kopott a lelkesedésük, hiszen az elméleti tananyag mellett a több hétig tartó, kemény kiképzést is elvégezték.