Kemenesi Gábor szerint lepattinthatjuk magunkról a negyedik járványhullámot, ha…

Mi vár ránk a negyedik hullámban, mit tehetünk ellene? – tette fel a kérdést Kemenesi Gábor, pécsi virológus friss Facebook-posztjában. Majd szokásához híven, közérthető módon meg is válaszolta azt. 

A virológus a bejegyzésben azt írta, a negyedik koronavírus-hullám érkezése várható volt és máris jól látható több országban.

Kiemelte, jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz, jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a COVID-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van – fogalmazott.

Arról is szót ejtett, hogy a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt, ha teszünk ezért.

Mint azt Kemenesi Gábor megfogalmazta, röviden a következők fognak történni:

– minden valószínűség szerint az esetszámok növekedése várható;

– bizonyosan a fiatalok és nem-oltottak körében súlypontozódva;

– valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követi;

– nem zárható ki, hogy már nyáron ideér;

– valószínűleg az ősz rásegít a hullámra;

– van recept a győzelemre.

Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár
– írta a szakember bejegyzésében.