Kennél magadra alumíniumot? Nem, pedig tuti megtetted már!

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos kérdés az, milyen fajta dezodort használunk. Főleg fiatalként sokan válogatás nélkül használnak mindenféle kozmetikumot. 

Az izzadásra szükség van, méghozzá azért, mert a nyirokrendszerünk így méregtelenít. Azonban az alumíniumot, parabéneket tartalmazó kozmetikumok lezárják a nyirokrendszert és ezáltal a szervezet nem tud méregteleníteni, tehát ezeket mindenképp kerülnünk kell.

Mivel tinikorban egyébként is sok változás éri a fiatalokat, nyilván mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább az izzadással ne kelljen küzdeniük. Fontos szem előtt tartani viszont ilyenkor is az egészségünket. A golyós dezodorok csupán abból a szempontból jobbak a fújósaknál, hogy nem lélegezzük be az általuk kibocsátott – sok esetben egészségre káros – anyagokat, amint azt Münsterné Turi Ildikó biokozmetikustól megtudtuk. Viszont a legfontosabb arra figyelni, hogy az összetétel stimmeljen, mindegy, melyik típusú izzadásgátlót választjuk.

Használjunk tehát nyugodtan dezodort, de csakis olyat, ami habár nem fogja vissza teljesen – csak kis mértékben – az izzadást, mégis megvéd minket a kellemetlen szagtól, és mentes a káros anyagoktól, javasolta a kozmetikus. Ahhoz, hogy ilyen dezodorhoz jussunk, egyébként nem szükséges biokozmetikába mennünk, kereskedelmi forgalomban is megtalálhatóak. Ugyan valószínűleg kicsivel többe kerülnek, de érdemes lehet több pénzt költeni az egészség megőrzése érdekében.

Szintén néhány, a dezodorokat illető veszélyre hívta fel a figyelmet dr. Kinyó Ágnes allergológus szakorvos. A golyós és fújós izzadásgátlókban is előfordulhatnak olyan illatanyagok, színezékek, kőolajszármazékok, melyek allergiás reakciót okozhatnak. A hónalj vékony bőre a nedves környezet miatt még inkább ki van téve ezeknek. Bőrirritáció, hámlás, vörösödés, sebesedés is előfordulhat, ha nem megfelelő kozmetikumot használunk.

A szakember tanácsa, hogy mindig nézzük meg vásárláskor a szer összetételét – figyelve azokra az anyagokra, amikre már tudjuk, hogy allergiásak vagyunk – és azonnal váltsunk izzadásgátlót, ha észreveszünk bármilyen bőrirritációt.

Hirdetés