A tavalyi sikeren felbuzdulva idén másodszor rendezik meg a Pécsi Autósport Fesztivált és Családi Napot szombaton. A Lauber Dezső Sportcsarnok előtt kialakított pályán egész napos szlalomverseny lesz, de veteránautó-kiállítást is megtekinthetnek a gépcsodák szerelmesei. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Sportiskolája közben sportági bemutatókat tart a csarnokban.

Tavaly augusztusban hatalmas sikert aratott az első fesztivál – már csak azért is, mert akkor a koronavírus utáni újranyitás első nagy rendezvénye volt ez Pécsett. Bár idén már több esemény is nagy sikerrel zajlott le a városban, a szervezők bíznak benne, hogy a most szombati, II. Pécsi Autósport Fesztivál és Családi Nap újfent rengeteg érdeklődőt vonz majd a sportcsarnok környékére.

– Természetesen a fő attrakció, és központi szervezőelv idén is a szlalomverseny lesz – mondta el Király Gábor, az esemény főszervezője. – Összesen 110 autó nevezését fogadtuk el. Ennél sokkal többen jelentkeztek, de a tavalyi év tapasztalataira támaszkodva úgy gondoltuk, ez az a szám, amivel még időben be is tudjuk fejezni a napot. Több kategóriában állnak majd rajthoz az indulók. Alapvetően a hengerűrtartalom alapján kategorizálunk, de természetesen lesz külön női verseny, és junior kategória is. Azonban érkeznek majd úgynevezett prototípus-autók, lesz gokart-kategória, és sokak nagy örömére Lada-Show is.

Útlezárásra is készülni kell
A szlalomverseny különlegessége, hogy ez igazi városi futam lesz. A Veress Endre úton alakítják ki a pályát, így útlezárásra kell számítani a pécsieknek szombaton reggel 6 és este 19 óra között. A Veress Endre út Megyeri út és Páfrány utca közti szakasza lesz lezárva, illetve a felüljáró egysávos felhajtó szakaszát is elzárják a forgalom elől. Akik kilátogatnak a fesztiválra, számolniuk kell azzal, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok parkolóját nem használhatják, az lesz ugyanis a versenygépek szerviz-területe. Parkolni legközelebb a felüljáró túloldalán lévő parkolóban lehet.

Király Gábor azt is kiemelte, hogy valódi családi eseménnyé igyekeznek varázsolni a rendezvényt. Ezért lesz majd a sportcsarnok mellett ugrálóvár, rendeznek a gyerekeknek aszfaltrajzversenyt, illetve lesz kerékpáros szlalomvetélkedő is. A tűzoltók és a rendőrök is bemutatóval készülnek, akárcsak a honvédség. Lesz egy külön Old-VIP sátor is, ahol a régmúlt, és a közelmúlt pécsi kötődésű autóversenyzőivel lehet majd kötetlenebb formában beszélgetni. A családok hölgytagjaira gondolva egy bizsubutikot is kialakítanak.

A sportcsarnok kapui is nyitva lesznek szombaton. Bernáth Miklóstól, a PSN Zrt. vezérigazgató helyettesétől tudtuk meg, hogy a Sportiskola a csarnokban sportági bemutatókat fog tartani, egy amolyan mini sportágválasztó keretében mutatja meg magát 13 szakosztály is.

A tavalyi fesztivál hangulatába itt nyerhetnek egy kis bepillantást:

– Nagyon fontos, hogy váradást is szervezünk, ezt szintén a sportcsarnokban fogjuk megvalósítani – mondta Bernáth. – Mindenkit arra buzdítunk, hogy aki csak tud, adjon vért!

A Lauber mellékhelyiségeit használhatják a nézők, akik nem maradnak sem étlen, sem pedig szomjan, ugyanis kint és bent is több büfével várják majd a fesztiválra látogatókat.

Nagyon fontos, hogy a rendezvény területére az érvényben lévő szabályozások értelmében kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

A program szombaton 9 órától indul a szlalomversennyel – ami egészen este 6 óráig tart majd –, az eseményt hivatalosan 10 órakor nyitja meg Péterffy Attila polgármester.

Hirdetés