Kerékpárral süthettek palacsintát a leendő pécsi „techcsajok”

Több száz középiskolás lány rohamozta meg az Expo Centert csütörtökön, a TechCsajok harmadik pécsi rendezvényén. A műszaki, matematikai vagy természettudományi pályák népszerűsítésére hivatott eseményen Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, illetve egy igazi „techcsaj”, dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja köszöntötte a pályaválasztás előtt álló pécsi lányokat.

Az országos TechCsajok rendezvényt idén harmadszorra szervezi meg Pécsen a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. Céljuk, hogy minél több női munkavállalót toborozzanak, és a pályaválasztás előtt álló pécsi lányokat nyitottabbá tegyék a műszaki jellegű szakmák iránt.

A félnapos expón változatos foglalkozások keretében ismerkedhettek meg a középiskolások a „kevésbé nőies” műszaki, matematikai vagy természettudományi pályákkal. A kiállításon olyan pécsi cégek mutatkoztak be, akiknek szívügye, hogy helyrebillentsék a nemi egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon, és minél több nőt megnyerjenek a technikai területek számára.

Ahogy Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár fogalmazott csütörtökön, ma már aligha van olyan terület az életben, ahol a nőknek ne lehetnének ambícióik, és ne vállalhatnának szerepet.

– Szokták mondani, hogy a 21. század a nők évszázada. Ezt az állítást alátámasztja, ha megnézzük az elmúlt időszak nemzetközi eseményeit. Az Európai Bizottság elnöke hölgy lesz, a Nemzetközi Valutaalap élére szintúgy nő került, de az Európai Központi Banknál is – történetében először – női vezető veszi át a stafétát – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy a társadalomnak nagy tudású emberekre van szüksége, ezért fontos, hogy a nők is nyíltan gondolkozzanak a szakmákban, és bátran válasszanak akár műszaki pályát is.

– Biztosan sokat gondolkoztok a pályaválasztás derekán azon, hogy milyen tudományoknak lesz létjogosultsága a jövőben. Három dolog biztos. Az embernek szüksége lesz élelmiszerre, a mobilitás mindig létezni fog, és az egészségre is oda kell figyelni. Ezeknek a keresztmetszetében pedig ott van a technológia és a digitalizáció, ahol a műszaki tudományokban jártas szakemberek mindig fognak maguknak találni feladatot – hívta fel a figyelmet dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja.

Beszédében kiemelte, hogy a Műszaki és Informatikai Karon jelenleg mintegy 2500 hallgató tanul, közülük 500 nő. A karon belül egyes szakokon a nemek aránya kiegyenlítődik, de vannak olyan területek, ahol még mindig jóval kevesebb a hölgyek aránya, mint a férfiaké. Hangsúlyozta, hogy fontos a bátorság, és önmagunk menedzselése, főleg a pályaválasztás időszakában.

A több mint egy tucat standnál izgalmas feladatokat oldhattak meg a fiatal hölgyek, az okostelefonos feladványoktól kezdve egészen a szimulátoros feladványokig. A fiatal lányok új technikákat próbálhattak ki, értékes nyereményekért játszhattak, és azt is megtapasztalhatták, hogy hány perc biciklizéssel termelnének annyi áramot, amivel el lehet készíteni egy palacsintát. A bemutatkozó pécsi cégek mindeközben átfogó tájékoztatást adtak profiljukról, és segítettek a lányoknak a pályaválasztásban. Kitelepült többek között a Honsa Kft., a Hauni Hungaria, a Tüke Busz Zrt., a Sap, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt., a Praktiker, a Knorr-Bremse Kft. és a Penny Market is.

Hirdetés