Május nyolcadikán van a magyar kézműves fagylalt napja, mely általában érdektelenségbe fullad Pécsen, idén azonban meg sem tartják az országosan, központilag szervezett eseményt. Ez ne szegje a kedvünket, otthon ugyanis fantasztikus fagyi, sorbet vagy egyszerűbb, pálcikás jégkrém készíthető egy kis ügyességgel, néhány fontos irányelv mentén. Mondjuk, mik ezek!

hirdetés

Sorbet, jégkrém vagy fagylalt?

Nem mindegy, hogy minek állunk neki. A sorbet (ejtsd: szorbé) és a jégkrém egy könnyebb otthoni művelet, a fagylalthoz már érdemes beruháznunk egy fagyigépre. Ezekhez a szerkezetekhez már elérhető áron hozzá tudunk jutni, párezer forinttól lehet kapni egyszerűbb fagylaltkészítőket, amit biztosan meg fog hálálni a családunk.

Még mielőtt nagy hévvel nekiállnánk a fagylaltgyártásnak, döntsük el, pontosan mit akarunk. Megkülönböztetjük a víz-, illetve tejalapú fagylaltokat: az előbbi a sorbet, az utóbbi a fagylalt néven fut, de készíthetünk egyszerű, pálcikás jégkrémet is.

Sorbet: egyszerű, könnyed és gyümölcsös

– A sorbet tulajdonképpen cukorszirup és gyümölcs keveréke. A vízbázis miatt általában gyümölccsel párosítjuk, de lehet különlegesebb zöldségekből is készíteni, például bazsalikom és citrom keverékéből – avat be a kulisszatitkokba Veszprémi Flóra pécsi cukrász.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint elkészíteni egy cukorszirupot 1-1 arányban, és hozzáadni ugyanennyi friss gyümölcsöt. Pontosabban: fél kiló kristálycukrot fél liter vízben főzzünk fel, majd ehhez adjunk hozzá 1 kg gyümölcsöt. Ezt a masszát gépben turmixoljuk simára, majd ha nem áll rendelkezésre fagylaltgép, akkor simán fagyasszuk le, de ha van otthon, akkor érdemes átpörgetni egyszer a gépben is a masszánkat. A pécsi cukrász szerint ízesíthetjük citrommal, lime-mal, bazsalikommal és akár kakukkfűvel is.

Kicsit bonyolultabb, de isteni édesség: a fagylalt

Veszprémi Flóra elmondta, hogy a tejes alapú fagylaltok lehetnek tojással készültek, illetve tojásmentesek. Ez utóbbi kategóriába tartozik a csokoládéfagylalt, ahol a kakaóvaj miatt például nincs szükség tojásra. A többi: vanília-, pisztácia-, mogyoró- és egyéb gyümölcsös fagylaltokba szükség van a tojássárgájára állaga miatt, máskülönben rövid időn belül kikristályosodna a fagyink. Ha tökéletes fagyos desszertet akarunk, akkor érdemes használnunk glükózt, ami selymessé és tartóssá teszi a fagyinkat. Bár a fagylaltkészítés már picit bonyolultabb munka, abszolút megéri, és érdemes kísérleteznünk vele, mert sokkal több ízben gondolkodhatunk.

Ott kezdjük, hogy tejből, cukorból és tojássárgájából sodót készítünk. A tojássárgáját és a kristálycukrot kézi haberővel fehéredésig keverjük. A tejet egy lábosba öntjük, egy vaníliarúddal felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A vaníliarúd nélkül visszatesszük a tűzre a lábost, beleöntjük a tojáskeveréket, majd kézi haberővel simára keverjük a sodót – kész is a fagylalt alapja!

– Az elkészült sodót turmixgéppel emulgeáljuk – vagyis homogenizáljuk az egymásban nem oldódó folyadékfázisokat – a csokoládéval, pisztáciával, eperpürével, sárgabarackpürével, málnával, vagy azzal, ami éppen otthon van. A masszát ezután hagyjuk kihűlni, majd fagyigépbe öntjük, és kikeverjük – ajánlja a cukrász.

Egyszerű vaníliafagyi

Hozzávalók:

  • 7 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 200 g kristálycukor
  • 7 db tojássárgája

Ezt a keveréket körülbelül nyolcvan fokig kell főzni, majd lehűteni és fagyigépben habosítani. A csokis verzió ugyanígy készül, de ízlés szerint 100-200 gramm étcsokoládét adunk hozzá.

A legegyszerűbb pálcikás móka: a jégkrém

Talán a legegyszerűbb verziója a hideg nyalánkságoknak a pálcikás jégkrém, gyerekeknek egy meleg napon gyors és finom megoldást jelenthet. Elég csinálnunk hozzá például egy kókusztejes eper-banánturmixot, amit utána kis pohárkákba töltünk, pálcikákat dugunk bele és lefagyasztjuk.

hirdetés

Hirdetés