Kétmilliárdos fejlesztés indul a pécsi történelmi belvárosban

A Modern Városok Program pécsi fejlesztései sorában újabb beruházás indul el: az egykori megyei könyvtár belvárosi épülete újul meg, és a PTE Egészségtudományi Karának új campusa lesz, emellett a Szepesy utcai ingatlanban is komoly fejlesztés kezdődik.

hirdetés

Pénteken írták alá azt a kivitelezői szerződést, amely révén a Modern Városok Program keretében újabb jelentős beruházás indul el, ráadásul a pécsi történelmi belváros emblematikus, műemlék épülete szépül meg. A csaknem 2 milliárdos programban a volt Csorba Győző megyei könyvtár jelenleg elég elhanyagolt épülete és a Szepesy utcai egyetemi ingatlan szépül meg, és kap új funkciót. A tervezést a PTE Műszaki és Informatikai Kar jegyezte, a kivitelezést pedig egy Baranya megyei cég, az O és R Kft. végzi. A volt Csorba Győző könyvtár átépítésére és bővítésére 16, míg a Szepesy Ignác utcai ingatlan felújítására 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére.

 

Ilyen most a volt megyei könyvtár és ilyen lesz

A pénteki ünnepélyes szerződés-aláíráson Miseta Attila rektor hangsúlyozta, a Modern Városok Program újabb fontos állomásához érkeztek el, ami egyben egy komoly belvárosi fejlesztés is.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, az elmúlt időszakban példátlan vidéki infrastrukturális fejlesztés valósult meg Pécsett. Mint fogalmazott, most egy „belvárosi tájsebet is begyógyítanak”, hiszen az egykori Csorba Győző könyvtár épülete valóban nagyon rossz állapotban van. A képviselő kiemelte, a nemrég létrehozott Magisztrátus tagjaként is mindent meg kíván tenni, hogy Pécs és az egyetem fejlesztései folyamatosan haladjanak.

Pénteken írták alá a kivitelezési szerződést

Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja arra hívta fel a figyelmet, helyi cég végzi majd a beruházást, egyben türelmet is kért a belvárosi építkezés miatt a környéken élőktől. Oláh András, a PTE Egészségtudományi Karának megválasztott dékánja kiemelte, a kar 30 éves története során hasonló fejlesztés még nem zajlott, ez rendkívül fontos a mintegy kétezer pécsi hallgatójuk számára.

A csaknem 2 milliárdos program során nemcsak az épületek újulnak meg, hanem új oktatási tereket is létrehoznak, egyben a belváros élete az itt tanuló hallgatók révén még pezsgőbbé válhat.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak elmondta, hogy a fejlesztés jól illeszkedik a pécsi történelmi belváros épületeinek megújításával kapcsolatos városi stratégiába. Emlékeztetett arra, hogy korábban például a főtéren lévő dzsámi, a Csontváry Múzeum is korszerűsödött milliárdok felhasználásával. Hozzátette: ilyen fejlesztés volt a várfalsétányok kialakításához köthető munka és a székesegyház északi oldalán álló egykori Középkori Egyetem fejlesztése, magának a bazilikának és az előtte elterülő Dóm térnek a jelenleg is zajló fejlesztése vagy a Szent Mór Iskolaközpont teljes megújítása és a világörökségi helyszínek most folyó több százmilliós fejlesztése.

– Mindig nagy öröm, ha egy új épület képében valósul meg beruházás Pécsett, mint legutóbb a repülőgépgyár kapcsán, de ennél is fontosabb, ha olyan ingatlanok rekonstrukciója zajlik, amelyek évtizedek vagy évszázadok óta vannak jelen a városban. Éppen ezért rendkívül előremutató, ha a kormányzati támogatásból megvalósuló Modern Városok Program keretében a lassan egy évtizede üresen álló bibliotéka újul meg új funkciókkal – mondta lapunknak a városvezető.

Hirdetés