Kiborította a debrecenieket a zenélő tettyei díszkút

A város ikonikus építményeit, emlékműveit és látványosságait bemutató sorozatunkban ezúttal egy már nem látható, sokak által hiányolt köztéri művet mutatunk be: a kereken 10 éve eltűnt tettyei szökőkutat.

Idén immár 10 éve annak, hogy eltűnt a Tettyéről a város egyik ikonikus, megannyi régi pécsi képeslapon látható, közismert nevezetessége, a Zsolnay-díszkút. Azt viszont sokan nem tudják erről a méltán népszerű szökőkútról, hogy bizony izgalmas úton-módon került a város egyik legszebb helyére.

A debreceni „tettyei kút” (fotó: Régi Pécs)

A többnyire pirogránitból készült díszkút 1961-ben került a Tettyére, ugyanakkor nem ez volt az eredeti cél. Mint az Gyürüs Lajos Régi Pécs blogon publikált írásából kiderül, a kút eredetileg az ország másik végében kapott volna helyet, Debrecen rendelte meg 1958-ban a Zsolnay-gyártól, ahol azt Török János szobrász-keramikus tervezte meg és készíttette el társadalmi munkában.

Debrecenben zenélt a pécsi kt mása (fotó: Régi Pécs)

A kérdés nyilván az, hogy ha nem Debrecenbe került a kút, akkor hogy került Pécsre? Mint azt Gyürüs írja, a kutat Debrecen átvette és még 1958-ban fel is állították a város főterén. Ez a kút azonban zenélt és némileg eltért a pécsiek által ismert alkotástól: egy nagyobb medencében állt a díszkút és a pécsi kúttól eltérően a virágdíszek helyén vízköpő volt. A debreceni Zsolnay-kutat azonban a helyiek meg sem szokhatták, olyan gyorsan elbontották.

Romos állapotban volt (fotó: Régi Pécs)

De vajon meg akarták egyáltalán szokni? Nem úgy tűnik, ugyanis a kúttól állítólag azért váltak meg ilyen septiben, mert túl hangosan zenélt, ezt pedig a közelében lévő Aranybika szálló vendégei nehezményezték a legjobban. Az, hogy a jó debreceniek miért nem némították el inkább a kutat, jó kérdés. A megoldás az volt, hogy egy másik térre, majd onnan egy telepre szállították és magára hagyták, majd pedig a rendszerváltás után 10 évre a debreceni MSZP-székház kertjében kötött ki.

Sokan hiányolják a kutat (fotó: Régi Pécs)

A következtetés mindebből könnyen levonható: két, egymáshoz nagyon hasonló díszkút készült a Zsolnay-gyárban, ahol állítólag bevett szokás volt a köztéri alkotások esetében, hogy két változatot csináltak egy-egy adott műből. A másodpéldányok általában a gyár területén mintatermékként álltak, melyeket el is adtak sok esetben, de a tettyei kút esetében ez nem így volt, szerencsére.

A kút 2009-es elbontására térve: az oka az volt, hogy a szökőkút nagyon rossz állapotban volt. Több helyen összetört, megsérült, a gépészeti berendezései is tönkrementek, olyannyira, hogy nem lehetett megmenteni. A kút romjai a kővágószőlősi szoborparkban nyugszanak.

hirdetés

Hirdetés