Kígyók, békák, sártenger és krumpli: durva helyeken járnak a pécsi vízóra-leolvasók

Ugyan a szolgáltató rendszeresen felhívja rá a figyelmet, a vízmérő-leolvasók sok elhanyagolt, vagy az előírásoktól eltérően kialakított aknával találkoznak munkájuk során. A Tettye Forrásház szakemberei érdekes összeállítást készítettek ezekről a nem mindennapi aknákról – kígyók, békák, sártenger. Nem akármilyen képek következnek!

hirdetés
Uránia Mozi

A vízmérők leolvasása a számlák alapja, ezért nyilván az aknák és a beltéri mérőhelyek környezetének kialakítását szigorú szabályok határozzák meg. Ennek ellenére nem kevés figyelmetlenségből vagy hanyagságból adódó probléma akadályozza a leolvasást, nem ritkán meg is hiúsítva azt.

A létra nem mindig a járható út

Előfordul, hogy a több méter mély aknába nem építenek be létrát, máshol elrozsdásodott lépővas is tört el már a lefelé tartó szakember alatt. Íme egy példa erre:

Szemét, törmelék és krumpli

A vízmérőt gyakran rejti szemét, törmelék, és olyan leleményes pécsiek is vannak, akik a mérőhelyet krumpli és cékla téli tárolására használják.

Ahogy az akna nem zöldségverem, úgy nem is a cserepes virágok átteleltetésére szolgál.

Talán mondanunk sem kell, az is megnehezíti a leolvasást, ha sár, víz, vagy beomló föld borítja, teríti be a mérőt:

A szakemberek a közelmúltban sajnos életveszélyes, alacsony oxigénszintű, illetve gázt tartalmazó aknákkal is találkoztak.

Alternatív megoldások

A rendezetlen terep mellett a túlzott beépítés is elég problémás: a térkővel leburkolt, vagy gazzal benőtt mérőkhöz egyáltalán nem férnek hozzá, míg a pécsi panelekben gyakori körbefalazott, esetleg becsempézett mérők számlapjáról ugyan az adat leolvasható, viszont a szerkezet cseréjekor biztosan falat kell majd bontani.

Itt nem könnyű megtalálni a mérőt
???

Elég furcsa ez a habtengerszerűség

Amikor kígyó és béka őrzi az aknákat

Találtunk néhány aranyos, mókás képet arról, mikor különböző állatkák, béka és kígyó őrzik a vízmérőaknákat – bár persze nem biztos, hogy mindenkinek olyan vicces látvány, ha kígyó tekereg a mérőjén.

Ott trónol a breki a mérőn

És akiket nem látnak szívesen…

A szerzőnek biztos mókás, a vízműveseknek annyira nem
De ki az ügyfél?
Igen, ez számunkra is egyértelmű

A szabályok egyértelműek: a vízmérő helyének – legyen az akna, vagy fal – megfelelő kialakításáért és rendben tartásáért az ingatlan tulajdonosa felel. A társaság munkatársai ezért a tapasztalt hiányosságokat rögzítik, majd levélben kérik a felhasználótól a probléma megszüntetését. 2019 decemberében egy hét alatt 8 (!) balesetveszélyes aknáról, fedlapról küldtek értesítőt.

Ha az ügyfél nem javít a körülményeken (főleg, ha az a leolvasást is lehetetlenné teszi), a szolgáltató kötbért szab ki, illetve a jegyzőnek továbbíthatja az ügyet.