Kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

A távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció délelőtt megszavazza az alapszabályzatának módosítását, ami „gyakorlatilag előirányozná a kormánypárti delegáció felfüggesztéséről szóló voksolás kiírását” – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a 24.hu.

hirdetés
Uránia Mozi
Ezúton tájékoztatom Frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot

– írta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének, Manfred Webernek, jelezve, hogy a kormánypárt elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat módosítását.

Mint írja a 24.hu, az új rendtartás azt teheti lehetővé, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához egyébként a tagok kétharmadának szavazata szükséges.

A lap azt is közölte, hat ország politikusai írtak Webernek, amelyben a fideszes EP-képviselők tagságának felfüggesztését kérik: északi és balti országok kereszténydemokrata pártjának vezetői március 2-án este adtak ki nyilatkozatot erről.

További részletek itt olvashatók.