Egy-egy kirándulás, de akár játszótér-látogatás után sem árt alaposan átvizsgálni magunkat és persze a gyerekeket is: a jó idő beköszöntével ugyanis már nagy erőkkel támadnak a kullancsok. 

hirdetés

Az előző időszakban egyszer sem volt olyan kemény tél, hosszú ideig tartó erős fagy, amely komoly kárt okozhatott volna a kullancsok hadában – a szakemberek szerint el is szaporodtak. Olyannyira, hogy már nem kell az erdőket felkeresni ahhoz, hogy találkozzunk velük, ugyanis egyre nagyobb területeket hódítanak meg, így a városokat, ott is értelemszerűen a parkokat, játszótereket.

Ami nekünk, pécsieknek kellemetlen, hogy Baranya az erősen veszélyeztetett területek közé tartozik, és csekély vigasz, hogy a Nyugat-Dunántúl a legfertőzöttebb.

Itt vagyunk veszélyben (Forrás: Kullancs Kálmán Facebook)

Persze nem kell feltétlenül áldozatul esni a kullancsoknak: a szakemberek szerint a zárt, vastag szövésű ruházat, a mindenhol kapható kullancsriasztószerek használata adhat esélyt. Itt kell tisztázni egy közkeletű félreértést is: a kullancsok nem ugranak ránk a fákról, nem szöcskék, viszont ha rövidnadrágban törünk át a nagyobb aljnövényzeten, jó eséllyel összeakadunk velük.

Kirándulás után mindenképpen vizsgáljuk át gyermekeinket és magunkat, ha kullancsot találunk, szedjük ki! De ne a sokak által ajánlott „be kell zsírozni, olajozni és megfullad”-módszerrel, mivel ezzel csak kárt okozunk. A patikákban kapható egyszerűen használható kullancskiszedő kanál biztos és gyors megoldást jelent. A kiszedés után viszont figyeljük a sebet, és ha piros bőrpír, kör alakú folt jelenik meg, esetleg láz, duzzanat kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz.

Pici, de nagy bajt okozhat

Az állat által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltás-sorozat is van, ezt orvosunktól kérhetjük (aki gyakran jár természetben, annak mindenképpen ajánlott).

A rovar ugyanakkor nem tiszteli a magántulajdont sem, akár a kertünkben is megjelenhet. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha nem hagyunk „dzsumbujos” területeket, gyakran nyírjuk a füvet – a napos, világos részeket ugyanis nem kedvelik.

Az interneten sok kullancsokról szóló oldalt találhatunk, idén azonban a Facebookon egy új oldal jelent meg, Kullancs Kálmán oldala, amely mókás formában, a gyerekek számára is érthető módon vázolja a veszélyeket.