Kirúgtak egy tanárt a művészeti gimiből polgári engedetlenség miatt

Illusztráció: Flashmob az oktatásért október 13-án Pécsett, a Színház téren

A Pécsi Művészeti Gimnáziumból menesztett Tölgyfa Gergelynek két nap volt hátra a próbaidejéből. 

hirdetés
Uránia Mozi

hirdetés
Uránia Mozi

Kirúgtak egy pécsi tanárt, amiért több alkalommal is polgári engedetlenségi akcióban vett részt – írja a 444.hu. Tölgyfa Gergely, a Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanára a lapnak megerősítette:

két nap volt hátra a próbaidejéből, amikor kedd délelőtt azonnali hatállyal felmondtak neki.

A kirúgásnak hivatalos indoka nem volt, a pedagógus szerint viszont arról lehet szó, hogy túl sokszor vett részt polgári engedetlenségben a hazai oktatási rendszer állapota miatt áll a 444.hu cikkében.

A tanár a lapnak elmondta:

többször is gyakoroltak nyomást rá és tiltakozó kollégáira, és megpróbálták arra is rávenni, hogy önként mondjon fel.

Tölgyfa is megkapta azt a fenyegető levelet a tankerülettől december elején, amelyben felszólították őket: következményei lesznek annak, ha folytatják a tiltakozást.

A pécsi gimnázium tanárai közül hatan jelenleg is határozatlan idejű polgári engedetlenségben vesznek részt.

A Telex pécsi tudósítója arról ír, hogy a drámajátékot és színészmesterséget tanító Tölgyfán kívül még hatan jelentettek be december elején határozatlan idejű polgári engedetlenséget, ekkor ők kezdeményeztek tárgyalást a tankerület vezetőjével, aki fogadta is őket, de egyelőre csak Tölgyfát kérte be és rúgta ki a munkáltató.

A Telex cikkében hozzáteszik: a pécsi művészeti középiskola néhány tanára a helyi pedagógustüntetések legaktívabb szervezői közé tartoztak. Ahogy arról lapunk is beszámolt, november 17-én a város főterén tartották az elmúlt hónapok egyik legnagyobb tüntetését,

ennek egyik levezetője is Tölgyfa Gergely volt.

A Telex cikke szerint nem érte meglepetésként a kirúgása, arra számított, hogy a próbaideje végével, azaz december 22-től lépik meg ezt.

Az elbocsátott tanár mellett kiálltak kollégái:

Frisstés – december 21.

Tölgyfa Gergely a 24.hu-nak azt mondta, hogy több kollégájával együtt december 5-én kezdett meghatározatlan időre szóló engedetlenségi akcióba, korábban padig a pécsi tanártüntetéseken is ő konferált. Két nap volt hátra a próbaidejéből, amikor kedden délelőtt a tankerület igazgatója közölte vele, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát. Törgyfa szerint írásban nem indokolták ugyan a döntést, de szóban az engedetlenségre célozva közölték vele, hogy „minden értenek, és mindenben egyet is értenek vele, de a törvény az törvény”.

A 24.hu kedden megkereste a Pécsi Tankerületi Központ igazgatóját is.

Tóth László Ákos szerdán azt írta, hogy a munkáltatói jogokat gyakorló tankerület egyetlen, még próbaidejét töltő dolgozó közalkalmazotti jogviszonyát szüntette meg.

A hatályos jogszabályok alapján a próbaidő alatt a munkavállalónak és a munkáltatónak is jogában áll a viszonyt bármilyen indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondani

– írta a tankerületi vezető.

Hirdetés