A gyerekesek tudják a legjobban, hogy az altatás a friss szülők egyik legnehezebb kérdése. Milyen szabályokat érdemes betartani, mi az, ami tilos és mi ajánlott, egyáltalán vannak általános igazságok? Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus rántja le a leplet.

Nem árulunk zsákbamacskát, előre eláruljuk: nincs olyan szabály, ami mindenkinek bevált volna, egyetlen nagy igazságot lehet kimondani, mégpedig azt, hogy a család egészét, a családon belüli kapcsolatokat kell mindig figyelembe venni.

hirdetés

A gyerek szerepét, a szülői szerepeket, és a párkapcsolat helyzetét is fontos szem előtt tartani, és azt nézni, hogy okoz-e az együtt alvás valamilyen problémát a család bármely tagjának. Fehér Hajnalka, pécsi gyermekpszichológus elmondja, hogy a szülőknek tudatosan kell végiggondolniuk a gyermeknevelés különböző kérdéseit, és átbeszélve azokat közösen kell konszenzust hozni. Ilyen téma az alvás, altatás mikéntje is. A rendszer fontos, és az, hogy a gyermek és a saját igényeiket közös nevezőre tudják hozni.

Úgy cselekedjünk, ahogy a család dinamikájának a legkényelmesebb

A szakember hangsúlyozza, hogy ha a gyermek igényeit (szoptatás, etetés, megnyugtatás) a szülő egy másik szobából is problémamentesen meg tudja oldani, szívesen kel fel akár tízszer is éjjelente és nyugtatja meg gyermekét, akkor nyugodtan tegye azt egy másik szobából. De ha úgy érzi, hogy a legkézenfekvőbb az egy ágyban alvás, vagy az ágy mellé helyezett kiságyban alvás, egy szintbe hozva a szülői ággyal, akkor tegyen úgy!

– A legfontosabb, hogy a csecsemő igényei ki legyenek elégítve, érezze úgy, hogy a jelzései meghallgatást nyernek és a szülő megfelelően reagál rá – teszi hozzá.

A gyereksírás figyelmen kívül hagyása nem megoldás!

A gyermekpszichológus kiemeli, hogy az első életévben fokozottan fontos, hogy lehetőség szerint minden esetben reagáljon a szülő a gyermek jelzéseire, így a felsírásra is. Ekkor éli meg a gyermek, hogy a világ biztonságos és érdemes kommunikálnia, hiszen választ kap arra, akár étellel, akár ringatással, akár megnyugtató beszéddel.

A közös ágy előnyei és hátrányai

Az egy ágyban, vagy az egy szobában alvásnak és a külön szobában alvásnak is mind-mind megvannak az előnyei, és hátrányai. Míg a közös ágyban alvásnak komoly veszélye az, hogy a szülő túl mélyen alszik, és fél attól, hogy ráfekszik a gyermekre, addig előnye is sok van.

– Létezik olyan, hogy az együtt alvás patológiássá, betegessé válik. Erről akkor beszélhetünk, ha már nem lelki táplálékot jelent a gyermekre nézve, hanem valamely családi játszma részét képezi. Ilyen lehet például az apa kizárása a hitvesi ágyból, vagy az apa szándékos kivonulása onnan, aki így szeretné csökkenteni az intim együttléteket. Esetleg az anya valamilyen okból szándékosan köti így magához a gyermeket. Ebben az esetben már az édesanyában keletkezik a szorongás, ami a gyermekben ölt testet és tartja őt anya mellett az ágyon – figyelmeztet a szakember.

Azt is fontos megjegyezni a gyermekpszichológus szerint, hogy sokan tartanak attól, hogy a gyerekkel egy ágyban való alvás a hitvesi pár közötti intimitás rovására megy, ám a meghitt együttlétek megléte vagy hiánya nem az egy ágyban alvástól függ!

A szakember tapasztalata

Én mindkét gyermekemmel egy ágyban aludtam. Az elsővel 8 hónapos koráig teljesen, a másodikkal 10 hónapos koráig az ágyunkhoz tolt egy szintbe hozott kiságyon. Ebben az időben kezdtem azt érezni rajtuk, hogy sokat ficeregnek már, éberebben alszanak, nem annyira pihentető számukra ez a megoldás. Ekkor kezdtük el férjemmel közösen a külön szobába altatást. Nálunk ez vált be. Kényelmesebb volt a szoptatás, pihentetőbb és megnyugtatóbb volt az alvás. Ez számunkra így volt jó.

Hirdetés