Komáromi István valóban pártoktól független polgármesterjelöltként indul

Komáromi István személyében újabb polgármesterjelölt indulna az őszi választásokon Pécsett. A Pécsiújság.hu értesüléseit maga az érintett erősítette meg. Az MSZP-nek korábban hátat fordító aspiráns a hatodik, aki bejelentkezett a városlakók kegyeiért. 

hirdetés

– Az LMP-s Kóbor József, a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület támogatását bíró Vári Attila, az ellenzéki pártok jelöltje, Péterffy Attila, a Mi Hazánk Mozgalom aspiránsa, Sándor Zoltán és a függetlenként indulni szándékozó egykori MDF-es Pap András után miért érezte úgy, hogy összegyűjti az ajánlásokat?

– Igazi baloldalinak tartom magam, aki a hazáját, városát helyezi mindennél előbbre. Akik most a baloldalon vannak, csak álmodoznak: a hatalom édes íze kellene nekik. Tizenegynéhány éve elindult ez a folyamat, azt vettem észre, hogy a pénz, a hatalom vált meghatározóvá. Gyurcsány felesége most Magyarország érdekeivel szemben politizál, ami megengedhetetlen. Pécsen pedig azt látom, hogy nem függetlenek, hanem pártkatonák indulnak – és ez igaz Péterffyre is, akit a DK és az MSZP segít. Az nem függetlenség, hogy majd az a párt diktál, amelyik többet fizet.

– Miért mondja ezt?

– Én a baloldaliságomat megőriztem, és nem vagyok párttag, hiszen 10 éve kiléptem az MSZP-ből, és akkor megmondtam Gyurcsánynak, hogy mondjon le és ne rombolja, hanem építse a pártot – no nem a DK-ra gondoltam persze. Aztán közöltem azt is, hogy tudom, ki volt az őszödi beszéd kiszivárogtatója, s erről hangfelvételem is van. Majd a pécsi buszeladási botrány kapcsán tett kijelentéseim miatt Tóth Bertalan, az MSZP mostani elnöke feljelentett rágalmazásért, de a bíróság nekem adott igazat. Most ő fogja megásni az MSZP sírját, és már rengetegen hagyják el a pártot is.

– Az önkormányzati választások miként hatnak majd erre a folyamatra?

– Október 13-a után Gyurcsány meg fogja enni az MSZP-t, a DK fog irányítani Pécsen is, amit magam csak Dobrev Klára-gyülekezetnek nevezek. Azt mondják, hogy szakad az MSZP, de már évekkel ezelőtt szétszakadt, és ez most csak tovább folytatódik. Pécsen olyan emberek vannak Gyurcsányék körül, akik korábban szocialista városvezetők voltak – például Kunszt Márta –, vagy olyan vállalkozó, aki a pénzével akar hatalmat szerezni.

– Ha baloldalinak vallja magát, akkor a Fidesszel sincs kibékülve, így van?

– Pontosan, a Fideszről sincs jó véleményem, azt a pártot sem tudom támogatni. De szégyellheti magát a baloldal – az MSZP és az abból kivált DK is –, hogy a Fidesz kormányzása idején sokkal több szociális baloldali kérdést megoldottak, mint amikor ők vezették az országot. Éppen ezek miatt is éreztem úgy, hazám és Pécs érdekei vannak annyira fontosak, hogy megpróbáljam a jelöltséget, a baloldali gondolkodású emberek elkeseredettek, mert már nincs olyan szervezet, olyan politikus, aki értene a nyelvükön, aki meghallgatná őket, aki észrevenné igényeiket.

– Milyen elképzelései vannak polgármesterként?

– Van programon, és van egy különös elgondolásom is: megválasztásom esetén ténylegesen azt szeretném, ha valóban együtt vezetnénk Pécset, ezért egy olyan polgármesteri testületet hoznék létre, amiben a választáson elindulók közül helyet kapna a két legfiatalabb és a két legidősebb jelölt, akikkel folyamatosan egyeztetnék a város jövőjéről, gazdasági helyzetének javításáról. A célom az, hogy Európa Kulturális Fővárosa után Pécs Európa Kulturált Fürdővárosa is legyen, erős gazdasági háttérrel. A fürdőt mindenképpen meg kell építeni, és lenne is rá egy vállalkozó, aki ezt megtenné, mindössze a területet kérné és 50 évre az üzemeltetési jogokat. Úgy gondolom, 25 éves gazdasági területen szerzett tapasztalatommal, kapcsolatrendszeremmel a város gazdaságának fellendítéséért sokat tudnék tenni. Például lokálpatriótaként a közelmúltban elértem, hogy egy 3 milliárdos törzstőkével alakult cég a pécsi ipari parkban teremtsen munkahelyeket, és ne menjen máshova. Mindezek mellett a szén- és az uránbányászat hagyományainak ápolását is kiemelt fontosságúnak tartom. Én nem visszafelé tekintek, hanem előre: kőkeményen a jövőért dolgoznék úgy, hogy nem vagyok pártok foglya.

A „csokitolvajok” miatt szakított az MSZP-vel

Komáromi István egy bő évtizede még az MSZP egyik elkötelezett és szorgalmas pécsi tagja volt; Toller Lászlóval annak polgármesterségei idején is baráti kapcsolatot ápolt. Az egykori polgármester halálát követően kialakuló zűrzavar után ugyanakkor már nehezebben találta helyét. Miután azonban a Szili Katalin által csak „csokitolvajoknak” nevezett, fiatalokból álló – Kőhegyi István, Nyőgéri Lajos és Tóth Bertalan – fémjelezte trió irányítása alá került a pécsi MSZP, hátat fordított korábbi pártjának.

A cikk a Pécsiújság.hu-n olvasható eredeti formájában.

Hirdetés