Könyvet a tinid kezébe? Naná! Mutatjuk, melyiket

Gyakori, hogy a kötelező olvasmányok mellett a tinédzsereknek már nincs kedvük kézbe venni még egy kötetet. A serdülő fiatalokat azonban egyre több olyan téma foglalkoztatja, amiről szívesen olvasnak, és ha erre ráhibázunk, le sem fogja tudni tenni a könyvet. Kovács Judit, a pécsi Pagony könyvesbolt tulajdonosának szubjektív ajánlójával segítünk a szülőknek ebben.

Kovács Judit, a pécsi Pagony könyvesbolt tulajdonosa segít a tinik szüleinek

Ha 10-14 éves a serdülőnk

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben

Bojti Annát eddig nem íróként ismertük, hanem – szerintem nagyon izgalmas munkája van – társasjátékok tervezőjeként. Most kezünkbe foghatjuk könyvét is, de senki se higgye azt, hogy ez egy hagyományos könyv lesz. Itt minden az olvasón múlik. Ő döntheti el, hogy a főszereplő például benézzen-e a függöny mögé vagy sem, ezzel teljesen máshogyan alakíthatja a történetet, amit egy szuper izgalmas állatkerti nyomozás köré szőttek. Azoknak is ajánlom, akik nincsenek oda annyira az olvasásért, ezek az izgalmak garantáltan meghozzák a kedvét.

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Ennél aktuálisabb könyvet nem nagyon adhatunk ma a kiskamaszok kezébe. A klímaváltozás és a környezetvédelem témája a mai fiatalokat minden eddigi korosztálynál jobban érdekli és érinti. Gévai Csilla – aki nemcsak író, és illusztrátor, hanem elkötelezett környezetvédő is –, remekül ért a gyerekek nyelvén, és érthetően meséli el, hogy miért és hogyan jutottunk el oda, ahol most tartunk, és ami a legfontosabb, arról is beszél, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyvet. A legjobb ebben a könyvben az, hogy konkrétan azt írja le, hogy mit tehet egy mai magyar kiskamasz a Földünkért és a jövőnkért.

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

Személyes kedvencem ez a könyv, mert hozzásegít ahhoz, hogy ez a generáció nyitottabb és toleránsabb legyen egymás felé. A könyvben tizenkét gyerek egy-egy napját ismerhetjük meg. Van, aki egy tanyán ébred, és sok-sok kilométert gyalogol az iskoláig. Van, aki egy lepukkant lakótelepen él és nem ismeri az apukáját, van gazdag, de boldogtalan kislány és megannyi egyéni élethelyzet, amibe beleshetünk egy-egy napra. Ha tanár lennék, együtt olvasnám a gyerekekkel, és megbeszélném velük a történeteket.

Ha 14 év feletti a serdülőnk

Monica Hesse: A kék kabátos lány

Ez a történet 1943-ban játszódik Amszterdamban, ami azt jelenti, hogy a II. világháborúról és a holland zsidóüldözésről fogunk olvasni, méghozzá olyan történteket, amik a történelemkönyvekből kimaradtak. A könyv szívbe markoló és néha szomorú, de nem nyomasztó. Egy fiatal lány mindennapjain keresztül láthatunk bele a háború borzalmaiba, de a könyvben a felnőtté válás is fontos szerepet játszik. Szerintem időnkét elő kell venni ilyen könyveket és elgondolkozni a múlton, főleg a fiatal korosztálynak fontos, hogy közelebbről megismerkedjenek az akkori világgal.

Eve Ainsworth: 7 nap

Ez a könyv pontosan azt mutatja be, ami a legtöbb iskolai közösségben előfordul, ez a bullying, vagyis az iskolai zaklatás. A menők bántják, zaklatják, megalázzák a nem annyira menőket. Ami nagyszerűvé teszi ezt a kötetet, az a váltakozó nézőpont, az, hogy megtudhatjuk, hogy a zaklatóknak sem mindig egyszerű az életük, és nem véletlenül viselkednek úgy, ahogyan. Remek stílusban megírt, nagyon aktuális könyv, nem véletlenül vitték színpadra is a történetet.

Janne Teller: Semmi

Dániában betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették. Van-e értelme az életnek? Pierre Anthon szerint semminek nincs értelme. Minek járjunk iskolába, ha úgyis meghalunk? Társai azonban nem értenek vele egyet és lázas gyűjtésbe kezdenek. Mindenki azt adja oda, amitől a legjobban fáj megválni. Ki a szüzességét, ki az egyik ujját, ki a testvére koporsóját. A fájdalom nagysága, az elvesztés érzése mutatja meg számukra, hogy ezeknek a dolgoknak – és így magának az életnek is – igenis van értelme. Ez a könyv kettő az egyben: filozofikus mű és letehetetlen olvasmány a nagykamaszoknak.

Hirdetés