Korszakalkotó műtétet végeztek a Da Vinci Magánklinikán

Egy olyan különleges, új megközelítésben végzett térdprotézis-beültetést hajtottak végre a pécsi Da Vinci Magánklinikán, melynek eredményeképp a páciensek egy idő után akár azt is elfelejthetik, hogy egyáltalán átestek ilyen beavatkozáson. Ott jártunk a műtéten, a természetesebb érzést biztosító protézisről és a műtét részleteiről pedig Dr. Szabó István ortopédsebészt kérdeztük.

Nem mindennapi műtétet hajtottak végre a napokban a pécsi Da Vinci Magánklinikán: egy egyedileg gyártott térdprotézis innovatív módszerekkel történő beültetésére került sor. A térdkopásos páciensen a műtétet az eljárás magyarországi bevezetője, a pécsi magánklinikán műtéteket végző Dr. Szabó István ortopédsebész és csapata végezte el február 7-én. A korszakalkotó beavatkozás fontosságát pedig jól jelzi, hogy azt Dr. Michel Bonnin vezető ortopédsebész, a Francia Csípő- és Térdsebészeti Társaság korábbi elnöke, a lyoni Santy Ortopédiai Központ nemzetközi hírű sebésze irányította és segítette.

Dr. Szabó István, a beavatkozás szakértője

A Pécsett végzett műtét különlegességét egy svájci fejlesztésű speciális tervező-szoftver adja, amivel a korábbiaknál jobban optimalizálhatók a térdprotézisműtétek. A Symbios cég által készített program segítségével nemcsak a páciens térde, hanem teljes végtagja, így a csontok egymáshoz való viszonya is modellezhető háromdimenzióban. Ennek a technológiának köszönhetően pontosan rekonstruálhatóak a páciens egyedi anatómiai adottságai, melynek eredménye egy olyan nagy pontosságú egyszer használatos egyedi beültető eszköz és egyénre gyártott protézis, ami a beteg eredeti anatómiáját sikeresen állíthatja helyre.

Dr. Szabó István és Dr. Michel Bonnin

– A hagyományos, sorozatgyártott térdprotézisek beültetésekor az egyik fő szempont a protézis kilazulásának elkerülése. Ez az esetek nagy részében nem teszi lehetővé a beteg anatómiájának helyreállítását, amely a betegnek a későbbiekben panaszt is okozhat. Ugyanakkor minden páciens térde más, és más a csontok szerkezete, alakja és a térdet alkotó csontok egymáshoz való elhelyezkedése tekintetében is. Az ezzel az eljárással beültetett térdprotézis különlegessége, hogy nemcsak a térd méreteit, egyediségét veszi figyelembe, hanem a csontok egymáshoz való viszonyát is. Így helyre tudjuk állítani a páciens eredeti végtagállását, a szalagok optimális feszességét, a lehető legtermészetesebb érzetet biztosítva a páciensnek – mondta Dr. Szabó István.

A protézis nemcsak a térd egyediségét veszi figyelembe, hanem a csontok egymáshoz való viszonyát is

Az ortopédsebész a beavatkozás előnyei kapcsán a nagyobb betegbiztonságot emelte ki. Mint mondta, mivel az egyszer használatos beültető-eszközöknek köszönhetően a fertőzésveszély csökkenhet, mindemellett pedig az egyedileg gyártott – természetesebb érzést keltő – protézissel a beültetések pontossága is tovább javulhat. Elmondta továbbá, hogy a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek csak mintegy 50 százaléka elégedett teljes mértékben, míg 20 százaléka elégedetlen a műtétet követően, ami elfogadhatatlanul magas arány.

– Ettől az újfajta beavatkozástól azt várjuk, hogy több olyan beteg legyen, akik a műtét után elfelejthetik, hogy térdprotézisük van – mondta Dr. Szabó István.

Még pár kép a műtétről: