Kővári: az Autómentes Héten is egészségesebbé tehetjük környezetünket

Mától indul az Autómentes Hét, amely során a szervezők játékos akciókkal arra próbálják rábírni a pécsieket, hogy minél többen kezdjék el napi szinten használni az alternatív közlekedési módokat: autó helyett használják a buszokat, az e-bringákat, vagy sétáljanak. A programsorozatról beszélt mai sajtótájékoztatóján Kővári János, az Önkormányzat Zöld Biztosa.

– Az Autómentes Hét jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk az élhetőbb Pécsért, hogyan szüntessük meg a dugókat, és ezzel együtt hogyan csökkentsük a lég- és zajszennyezést – mondta Kővári János.

Az Önkormányzat Zöld Biztosa beszélt a ma kezdődött Mobilitás Hétről, amely során több játékos elem is kipróbálható. Kővári hozzátette, idén a civilek munkájához csatlakozott az Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a gazdasági kamara is.

– Örömteli a minél szélesebb együttműködés, amikor ki-ki a maga módján hozzátesz a programokhoz – hangsúlyozta Kővári. – Ha megnézik a pécsiek az együttműködő partnerek névsorát, láthatják, hogy nagyon sok szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.
A rendezvénysorozat kifejezett célja, hogy a pécsiek minél többen utazzanak közösségi közlekedéssel – emiatt a Tüke Busz kedvezményes bérletvásárlási lehetőséggel jelentkezett –, valamint a gyaloglást és a kerékpározást is ösztönzik a programok, hogy abban vegyenek részt minél többen.

Pécs önkormányzata ehhez azzal tud még hozzájárulni, hogy hamarosan e-buszokat szerez be, kiépíti az e-közbringa rendszert az egész városban, sétáló utcákat fejleszt – most épp a Ferencesek utcájában –, és bicikliutakat épít, hamarosan például a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

– Persze mindez akkor ér valamit, ha a pécsiek is ki veszik a részüket. – Most ehhez játékos geocaching vetélkedővel, buszfestéssel, buszmegálló díszítésével és kedvezményes heti bérlettel csinálunk kedvet – tette hozzá végül Kővári János.

A programgazda: Pécs önkormányzata
A szervező: Ökováros-Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem
Együttműködő partnerek: Tüke Busz Zrt, Biokom NKft., Herman Ottó Intézet, PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola, Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Állatkert, Balokány-ligetért Egyesület, Pécsi Egyházmegye, MI6 Kft., Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsi Egyházmegye, Magyar Innováció és Hatékonyság NKft., Virtuális Erőmű Program (VEP).

Hirdetés