Közel 200 milliárd érkezett Pécsre

Az idei esztendő lezár egy ciklust, és ezért megnéztük: milyen fejlesztések valósultak meg eddig. Közel kétszáz milliárdnyi beruházás valósult meg, amit munkahelyteremtésre, iskolákra, óvodákra, vagy éppen egészségügyi intézményekre fordítottak.

hirdetés

Pécsett az elmúlt 8 év alatt történt fejlesztések, beruházások összértéke már meghaladta a 135 milliárd forintot. Az elmúlt évek során számos infrastrukturális fejlesztésről, egészségügyi- és oktatási intézményfejlesztésről, új munkahelyek születéséről számoltunk be.

A Hanonnál sok pécsit foglalkoztat majd

Példának okáért: befejeződött a több mint 100 új munkahelyet hozó pécs-pogányi repülőgépgyár összeszerelő üzemének kialakítása, de nem szabad elmenni amellett sem, hogy tavaly derült ki: a dán világcég, a Foss mintegy 2 milliárdos beruházással kutató-fejlesztő központot alakít ki a városban, ahol a jövőben 100-an dolgozhatnak majd. Ha már a Pécsre érkező cégekről van szó: 2018-ban az Aldi informatikai központot hozott létre a Rákóczi úton, a dél-koreai autóipari óriáscég, a Hanon pedig a Déli Ipari Parkban épít új gyárat 12 milliárdból, első körben több mint 450 új munkahelyet teremtve a városban.

A pécsi oktatás terén is nagy fejlődés látható (mint azt a fenti videónk is jól mutatja), melynek hasznát a kis pécsiek, a diákok és a tanárok látják majd igazán: az elmúlt évben egy 1,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően megkezdődött a Pécsi Református Kollégium új általános iskolai épületének építése, a Szent Mór Iskolaközpontban egy 1400 négyzetméteres tornacsarnok épült fel nemrég, a Koch Valéria Iskolaközpont új tantermekkel és új menzával bővült és például befejeződött a Testvérvárosok terei óvoda és a Kiskuckó bölcsőde felújítása is.

Valamint az is kiderült, hogy újabb és újabb intézményekkel folytatódik a többmilliárdos pécsi óvoda- és bölcsődefelújítási program. Továbbá nem elhanyagolható az sem, hogy a folyamatosan egyre csak bővülő-szépülő tüskésréti szabadidőparkban a gyerekek birtokba vehettek egy új, 650 négyzetméteres játszóteret.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy elkészült a Nemzeti Kosárlabda Akadémia is, a Rátgéber László mesteredző nevével fémjelzett, több mint 2,5 milliárd forintos beruházásból megszületett intézményben a jövő hazai kosarastehetségei edzhetnek korszerű körülmények között. Mindemellett pedig ki kell emelni még egy – Pécs jövőjét nagyban meghatározó – eseményt is: nemrég, decemberben tették le a Modern Városok Program keretében épülő új orvoskari tömb alapkövét, a 11 milliárdos beruházásnak köszönhetően pedig tovább erősödik Pécs egyetemvárosi szerepe.


Az egészségügy terén is történtek rendkívül fontos változások a városban (fenti videóban is mutatjuk). A legfontosabb ezek közül az, hogy a Csontváry sétányon megnyílt a várva várt új kertvárosi rendelő, hasonló rendelőnyitásra 30 éve volt példa Pécsett. Több mint 10 milliárdból építették újjá a 400 ágyas klinikát, mellette új regionális vérellátó is épült, s már folyamatban van az orvosi kar új épületének felépítése is. A modern kertvárosi egészségcentrum bruttó 326 millió forintból épülhetett meg. Ehhez kapcsolódik, hogy tavaly jelentették be: a Veress Endre utcai rendelőintézet is megújul.

A város új útját már használhatják a pécsiek

Mindenképp megemlítendő, hogy a közelmúlt infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően Pécs két új úttal is bővült: egy mintegy 350 milliós beruházás eredményeképp teljesen megújult és kiszélesedett az újhegyiek és a Keleti Ipari Park dolgozóinak életét megkönnyítő Hegedűs János utca, pár hete pedig átadták a mintegy egymilliárdos, Miniszterelnökség által biztosított forrásból épült új tehermentesítő utat a Bálicsi út és a Petőfi–Kodály utcai körforgalom között. De nyilván szólni kell arról is, hogy októberben lezárult a nemrég még kátyús-nyomvályús Egypúpú felüljáró teljes rekonstrukciója is. Az autósok számára lehet jó hír: már zajlanak a város új, korszerűbb parkolóautomatáinak beüzemelése, melyeknél nemsokára már bankkártyával is tudunk fizetni. Annak pedig inkább a belvárosban sétálók és a turisták örülhetnek, hogy tavaly megkezdődött a Dóm tér teljes felújítása is.

Több maradt a pécsiek zsebében

Nyilván nem csak a Pécsett végbement megannyi fontos fejlesztés az, ami sokat jelenthet a pécsieknek. Míg a szocialista kormányzás alatt háromszorosára emelkedett a gáz ára és duplájára nőtt az áram ára – Pécsen is automatikusak voltak a durva áremelések – a jelenlegi kormány – akik a szocialista városvezetés által felhalmozott 40 milliárdos hiány átvállalásával megmentették a várost a csőd széléről – 5 évvel ezelőtt megkezdett rezsicsökkentésének köszönhetően átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára.

hirdetés
Hirdetés