Ettől az évtől több, tartós női betegségben szenvedő is jogosult lesz adókedvezményre. A Női Liga kitartó és áldozatos munkájának köszönhetően 2019 január elsejétől az endometriózisban, mellrákban, méhnyakrákban és petefészekrákban érintett nőkre is vonatkozik a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezménye. 

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet határozza meg. Ez a bekezdés rendelkezik a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezményéről, mely során az arra jogosultak az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek – ha erről orvosi igazolásuk van.

  • Az endometriózis a reproduktív korú nők 10 százalékát, a meddő nők 25-50 százalékát érintheti, krónikus betegség. 2008-ban a betegség előfordulási gyakorisága 5-10 százalék volt, ez az arány 2018-ra 10-15 százalékra nőtt. Az endometriózisnak csak Magyarországon 200 ezer érintettje van.
  • Évente körülbelül 8500 új mellrákos megbetegedést regisztrálnak, és mintegy kétezer nő hal meg a betegségben. Az emlőrákok harmadából alakul ki áttétes rákbetegség.
  • Évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, közülük évente 400-an halnak meg.
  • Petefészekrákban közel 1200-an betegednek meg, 700 nőt pedig nem tudnak megmenteni.

A most életbe lépett kormányrendeletet 2009 óta nem módosították, nem kerültek bele új betegcsoportok. 2019-től áttörés történt: felkerült az endometriózis, mellrák, méhnyakrák és petefészekrák is a betegségek listájára.

Ahogy Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány vezetője elmondta, jelentős eredmény, hogy a betegségek listája kibővülhetett az érintettek érdekében. A Női Ligát azért hozta létre a Női Egészségért Alapítvány több szervezettel karöltve, hogy tudásukat, tapasztalataikat egyesítve minél több nőhöz eljussanak.

– A Női Liga tagjai 2018 tavasza óta azért dolgoznak, hogy ezek a leggyakoribb női megbetegedések kapcsán közösen támogassák a nők egészségét, mind az érdekérvényesítés, a felvilágosítás, oktatás, mind pedig az egészségmegőrzés területén. Mindezt hitelesen, szakmai támogatás mellett tesszük – mondja Salamon Adrienn.

Mint mondta, pár éve jelentkezett az igény arra, hogy ezek a betegségcsoportok után is járhasson adókedvezmény. A liga tavaly márciusban jelentette be összefogását a Parlamentben egy nőnapi rendezvényen, ekkor tűzték ki a közös célt, az adókedvezményt. Salamon Adrienn hangsúlyozza, hogy azért is nagy áttörés a lista bővülése, mert a kutatások szerint szinte nincs olyan terület az életben, melyet ne befolyásolna negatívan az említett négy betegség.

– A tüneteknek, a betegségeknek fizikai és lelki vonzatuk is van, melyek tartós, és legtöbbször végleges lenyomatot hagyhatnak a párkapcsolaton, a nemi életen, a gyermekvállalás kérdésén, a nőiség megélésén, a szociális életen, a tanulmányokon és munkavégzésen is. Így az érzelmi jóllét is nagyban érintett. Nem beszélve a betegség okozta jelentős anyagi teherről – vizsgálatok, kezelések, műtétek, életmódváltás –, mellyel a legtöbb érintett tartósan szembesülni kényszerül – mondja.

Mi kell az adókedvezmény érvényesítéséhez, és mennyi pénzt jelent pontosan?

Először is orvosi igazolás kell a betegségről, melyet szakorvos állíthat ki, vagy szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos. Az igazolást nem kell leadni a munkahelyen vagy kifizetőhelyen, de meg kell őrizni. Azoknak, akik az éves helyett a havi jóváírást szeretnék igénybe venni, az „Adóelőleg-nyilatkozat a 2019. évi személyi kedvezmény érvényesítéséről” című nyilatkozatot kell leadniuk a munkahelyükön.

Az adókedvezmény összege a mindenkori, az év elején érvényes bruttó havi minimálbér 5 százaléka, ami 2019-ben havonta 7450, évente 89400 forint.

Hirdetés