Közterületi maszkviselés: így döntöttek a nagyvárosok polgármesterei

Megnéztük, a Pécshez hasonló méretű magyar nagyvárosokban milyen döntéseket hoztak a polgármesterek a közterületi maszkviselést illetően. Utóbbi kötelezővé tételét egyébként még Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden este.

hirdetés
Uránia Mozi

Kedden este a köztévén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: szerda nulla órától kötelező lesz a maszkviselés a közterületeken. Ennyit mondott. Vagy elfelejtett részletekbe bocsátkozni, vagy a következő percekben még farigcsáltak a rendelkezésen, de a kormány Facebook-oldalán (!!!) nem sokkal később már az jelent meg, hogy csak a tízezer fősnél népesebb településeken kötelező a maszk, és a polgármesterek dönthetnek arról, mely közterületekre terjesztik ki a maszkviselési kötelezettséget. A számos új korlátozó járványügyi intézkedést tartalmazó rendelet végül másfél órával a hatályba lépése előtt jelent meg.

Megnéztük, a Pécshez hasonló méretű vidéki nagyvárosokban milyen szabályokat alkottak a polgármesterek, hogyan oldották meg, hogy a kormányfő rájuk hárította a döntést. Annyi biztos, hogy a legbizarabb megoldást Győr polgármestere választotta.

Emlékeztetőül először a pécsi helyzet:

  • Pécsett minden közterületén és nyilvános helyén kötelező a maszkviselés.
  • A szabályozás alól kivételt képez Pécs közterületi parkjai közül a Béke Park, a Szabolcsi Emlékpark és a Tüskésréti Szabadidőpark.
  • Kivételt képeznek továbbá azok a pécsi közterületek, amelyek a Dömörkapui út – Ángyán János út – Bárány út – Erdész út vonalától északra esnek.
  • A szabályozás nem érinti a Mecseki és Malomvölgyi Parkerdőt, és Égervölgyet. Azaz ezeken a területeken sem kötelező a maszkhasználat, csupán ajánlotta azt közleményében Péterffy Attila.

Ezeken a pécsi közterületeken kell maszkot hordani – térképen mutatjuk azokat is, ahol nem kell

Szegeden minden közterületen kötelező a maszkviselés. Botka László polgármester szerint a közterületi maszkviselés csak úgy lehet hatékony a vírus elleni védekezésben, ha az egész város területére kiterjed. Botka úgy véli, életszerűtlen lett volna utcákat és tereket kivenni a kötelező maszkviselésből.

Miskolcon a város valamennyi utcáján és terén, azaz minden közterületén maszkot kell viselni, kivéve a parkokban és zöldterületeken.

Győrben a város közterületein és nyilvános helyein kötelező a maszk viselése, abban az esetben, ha látótávolságon belül más személy is tartózkodik. Kivételt képeznek ez alól az egy háztartásban élő, nekik nem kell maszkot viselniük, ha nincs a közelükben más személy – jelentette be Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Magyarán: ha látsz valaki mást is és az nem él veled egy háztartásban, vedd fel a maszkot!

Debrecen főterén és az utcákon továbbra is maszk nélkül lehet tartózkodni. A csütörtökön életbe lépett rendelet szerint viszont a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon (élelmiszerpiac, termelői piac, régiségvásár, zsibvásár) kötelezővé tették a maszkot.

Székesfehérváron kötelező a maszkviselés a történelmi Belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban – különösen a bevásárlóközpontok, üzletek, a kórház, a rendelőintézet és valamennyi egészségügyi intézmény parkolójában –, az összes buszmegállóban, az autóbuszállomás egész területén, a vasútállomás egész területén, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőttek számára, a kutyafuttatókban. Cser Palkovics András polgármester közleményében azt írta, egy hét múlva újra értékelik a helyzetet, de szeretnék a minden közterületre vonatkozó maszkhasználat bevezetését elkerülni.