Kulka János Pécsett lép színpadra!

Móricz Zsigmond nagy sikerű Árvácska című regényének színházi adaptációja várja a Zsolnay Színház látogatóit november 3-án és 4-én a Zsolnay Negyed E78-as Koncerttermében. Kulka János ebben a darabban tért vissza tavaly a színpadra.


„Igen késő volt, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.”

Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozik egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készül. Felkarolja és befogadja a volt lelencet, akinek megrázó történeteiből ihletet merít új novelláihoz és Árvácska című regényéhez. Kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik. Móricz tudja, hogy az írásaiban felvetett problémákra sokszor nincs felelet és nincs megoldás, talán csak balzsam és vigasz.

Kulka János 2,5 év után tavaly ebben az előadásban tért vissza a színpadra a darab központi figurájaként, erős színpadi jelenléttel.

Árvácska neki meséli el az élettörténetét.

Az előadásban szereplő Stork Natasa nyerte el idén októberben az 57. Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznő díját a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film főszerepéért, valamint ugyanennek a filmnek ítélték az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját, és az indoklásban kiemelték Stork Natasa „elragadó” játékát.

A darab rendezője, Ördög Tamás így mesélt a Librariusnak:
„(…) rájöttem, hogy kevés az olyan előadás, amit igazán komolyan lehet venni, márpedig Móricz regényét nem lehet másképp színpadra vinni. Manapság a humor és a nevetés iránti igény ural le mindent, alkotói és befogadói oldalról egyaránt. Ez veszélyes, mert így semminek sem lesz tétje.”

A 18 éven felülieknek ajánlott előadás két időpontban látható, november 3-án 19 órától és november 4-én 19 órától. Jegyek korlátozott számban elérhetők ITT.

Móricz Zsigmond regénye alapján írta: Bíró Bence és a társulat: Árvácska

Szereplők: Kulka János, Georgita Máté Dezső, Messaoudi Emina, Ördög Tamás, Simkó Katalin, Stork Natasa, Terhes Sándor, Török-Illyés Orsolya, Varga Lana
Továbbá: Jegesi Virág/Varga Luca és Engárd Emil/Lévai-Rázsó Rafael Florián

Rendező: Ördög Tamás

(x)

hirdetés

Hirdetés