Különleges jelenség! Nyaranta felhők ütköznek a Mecseknek!

Különleges meteorológiai jelenség kápráztatja el időről időre a pécsieket. A főként párásabb időben megfigyelhető képződmény hatására pedig sokszor el is tűnik a tv-torony. Ennek az egyszerű magyarázata: a nedves levegő nekiütközik a Mecseknek. 

hirdetés
Uránia Mozi

Vannak reggelek, amikor eltűnik a tv-torony, de akad olyan is, hogy a hegység nagy része felhőbe burkolózik, míg másutt gyönyörű, napos az idő. Ennek hátterében az úgynevezett orografikus felhőképződés áll, ami a Mecsekben is gyakran előforduló meteorológiai jelenség. Mielőtt azonban tudományos síkon belebonyolódnánk, nézzük meg a fotót!

Ha nedvesebb a levegő, előfordul, hogy reggelente eltűnik a tv-torony. Valahogy így:

A jelenség elsősorban csapadékosabb napok után figyelhető meg, kialakulásához ugyanis két fő összetevőre van szükség: nedves levegőre és csaknem merőlegesen fújó szélre – magyarázza Cserkuti Zoltán geográfus.

A felhő pedig megreked a Mecseken

A vízpárával telítődött, majd a Mecseknek ütköző nedves levegő akadályba ütközik, ezért felemelkedésre kényszerül. Ezután egy bizonyos magasságot elérve a víz kicsapódik, és megindul a felhőképződés. Ha tartósan egy irányból fúj a szél, a jelenség akár órákig is eltarthat, a Mecsek ilyenkor folyamatosan ontja magából az alacsony szintű felhőket – mondja Cserkuti Zoltán. Ezt a merőlegesen a hegy felé fújó szelet és az általa létrejövő felhőképződést nevezik orografikus felhőképződésnek. Valahogy így:

A felhő pedig csak akkor mozdul onnan, mikor már elég meleg van

Zivatart is előidézhet 

A szép látvány mellett sok esetben ez a jelenség ad magyarázatot arra is, hogy egyik pillanatról a másikra zivatarfelhő képződik, majd leszakad az ég a Mecseken vagy Pécsett.

És még egy érdekesség a végére 

Ez a hidegpárna, ami ősszel vagy télen figyelhető meg leginkább. Ilyenkor a Misinán sokszor süt a nap és melegebb van, mint lent a városban, ahol jóval hidegebb és ködösebb a levegő. Ezt inverziós, azaz fordított jelenségnek hívják. Hiszen a hegyekben felfelé haladva alapvetően egyre hidegebb van. A Mecsekben viszont számtalanszor megfigyelhető ennek ellentettje is.