Egyesek szerint a kutyának a kertben a helye, mások együtt fekszenek és kelnek a túl sok kényeztetéstől kissé elhízott ebeikkel. A pécsi Gulyás Viktória szerint az egészséges harmónia valahol a kettő között van, és ha valakinek, akkor neki lehet hinni, hiszen gyermekkora óta kutyák között él. Valószínűleg a morgás és vicsorgás is előbb ment neki, mint a beszéd. A pécsi kutyás sportélet egyik kiemelkedő alakjával beszélgettünk.

Rendszeresen írunk a pécsi kutyás életről: a kutyabarát kávézókról, éttermekről, bevásárlóközpontokról és a kutyapanziókról is. Igyekszünk beszámolni az állattartás jogszabályi változásairól, a szabályos kutyasétáltatásról, illetve rendre számot adunk újabb és újabb kutyafuttatók átadásáról. Vannak azonban városunkban – bár nem sokan –, akik minden erejükkel azon vannak, hogy a kutyás sportéletet népszerűsítsék. Ezekből a mozgásformákból ugyanis rengeteg van, kezdve a túrázástól, a kutyás akadálypályákon át a terelőversenyekig megannyi sport létezik, melyet világszerte űznek már a gazdák.

A tenyésztőcsaládból származó Gulyás Viktória is ilyen, öt beauceron kutyáját családtagként kezelni, falkájával pedig rendszeresen jár terelőversenyekre, de részt vesznek súlyhúzó- és sárfutóversenyeken is. Az élete a kutyák, munkája mellett rendszeresen edz és blogol a kutyatartásról, a legújabb kutyás sportokról és mindenről, ami az ebekkel kapcsolatos.

– A nagypapám pulitenyésztő volt, ezért kutyusok között nőttem fel, valószínűleg a morgás és a vicsorgás is előbb ment, mint a beszéd. Emiatt számomra nincs is olyan tevékenység, amit nélkülük csinálnék, maximum amikor bemegyek kerékpárral a munkahelyemre – meséli a pécsi nő.

A kutyázásnak van az a szintje, ami az emberek jelentős többségét már meghökkenti és minimum az őrült jelzővel illetik. Viktória azonban következetes, tudatos és tájékozott a kutyák terén.

A kutya nem egy kerti dísz, és a házőrzésre is alkalmasabbak már a modern riasztórendszerek. Az eb vágyik az emberi társaságra és fordítva, így érdemes gondolkodni az ember-állat kapcsolatról.

A pécsi nő szerint az elmúlt években gyökeresen megváltozott az emberek kutyákhoz való hozzáállása.

– Már kevesen gondolják úgy, hogy kizárólag láncra verve a kertbe valóak. Ma már inkább osztozunk az ágyunkon a kedvencünkkel, tutujgatjuk és ölelgetjük őket, de a túlzott kényeztetés káros hatással is lehet az ebre – mondja Gulyás Viktória. Gondoljunk csak bele – folytatja –, hogy mennyi elhízott kutya van mostanság. Ez semennyivel sem emberségesebb bánásmód, mint egy lánc.

Viktória szabadidejében amennyit csak tud, túrázik kutyáival, rendszeresen jár őrző-védő tréningekre és sokat pattannak scooterre, a nagykerekű, húzóhámmal és rántáscsillapító kötéllel ellátott tereprollerre. Versenyszezonban leginkább terelőversenyre járnak falkájával.

A pécsi nőnek számos versenyeredménye is van, legutóbb vezetésével indult idén először pécsi falka a Magyarországon meghonosodni látszó, extrém akadálypályás futóversenyen, a Hard Dog Race-en.

A pécsiek vették a sáros akadályt is!

A tizenhat akadályból álló, hat kilométeres pályát természetesen kutyával kell teljesíteni, és a szó legszorosabb értelmében sáron-vízen kell átverekedniük magukat négylábú kedvencükkel a versenyzőknek. A nemrég megtartott eseményen a pécsi csapat szép helyezést ért el, jövőre azonban magasabbra teszik a lécet, és még több résztvevőt próbálnak majd toborozni.

– Annak ellenére, hogy Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa, a kutyás sportélet nem annyira élénk. Én sokat dolgozom azon, hogy az emberek minél több szabadidős programot csináljanak a kedvencükkel, sportoljanak, túrázzanak, töltsenek még több időt négylábúikkal – zárja Gulyás Viktória.

Viktória és csapata a tavalyi Hard Dog Race-en