Mozgalmas évük volt a pécsi katasztrófavédőknek: több mint 900 esetben riasztották őket. Legtöbbször lakástűzhöz vonultak ki, de sokszor csaptak fel a lángok szabadtéren is. Nem egyszer hívták őket segítségül a mentők, rendőrök sem. Viszont a téves jelzések száma újfent növekedett.

A Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság nemrég készítette el 2018-as „naplóját”, ahol minden adatot lejegyeztek és összevetettek az előző éviekkel.

A riasztásaik száma az előző évhez képest 10 százalékkal csökkent, ez pontosan 916 esetet jelent.

Megvizsgálva a diagramokat, feltűnik, hogy ez a változás nagy részben a szabadtéri tűzesetek csökkenésének köszönhető. Csökkent a műszaki mentések száma is, ám még mindig nagyon sok olyan esettel lehet találkozni, amikor társszervek kérik a tűzoltók segítségét, például a mentők, rendőrök.

A pécsi tűzoltók a saját területükön kívül 33 esetben segítettek még más parancsnokságoknak.

A téves jelzések száma évről évre nő, sajnos idén sem változott ez a tendencia. Majdnem kétszáz alkalommal vonultak ki a tűzoltók tévesen. Ezek két fő okra vezethetők vissza: a beépített tűzjelzők kergültek meg, illetve a telefonos riasztások bizonyultak tévesnek.

A 916 riasztás okainak százalékos megoszlása

A tűzesetek és a műszaki mentések száma viszont csökkent, előbbi 411-szer, utóbbi 505-ször fordult elő.

Szabadtéri tűz 85-ször keletkezett, míg lakóépületben 353 alkalommal. A csendes gyilkosnak hívott szén-monoxid hét esetben jelent meg lakásban. Fő okozóként a kémény is veszélyes lehet: hatszor kapott lángra a tavalyi esztendőben.

A beszámolóban a tűzoltók 2018 nagyobb tűzeseteit is megemlítik, párra még többen emlékezhetnek. Például:

– szeptemberben 15 hektáron égett a növényzet Kővágószőlősön;
– Pécs-Vasason egy hatlakásos sorház égett ki;
– a Nagy Lajos úton 14 főt menekítettek ki egy panelházból, ahol egy hatodik emeleti lakás égett.

Hirdetés