Lassítást, minőségi alapanyagokat és gondoskodó szakértelmet hozott egy húsz éve üresen álló, mecsekoldali vincellérházba B. András Márta, akit a Jókai téri Varázslat Lakberendezés és Cupcake&Coffee-ból ismerhetnek a pécsiek. A napokban nyílt Czukor Borsóban hagyományos receptek alapján készült finomságokat kóstolhatunk, de mindegyik süteményben, bonbonban vagy kekszben van valami különleges; legyen az a szarvasgomba vagy éppen a vörösbor. Teszt. 

Azonnal felkaptuk a fejünket, amikor meghallottuk, hogy az egykori Varázslat tulajdonosa Siklós-Máriagyűd után Pécsen is üzletet nyit. A siklósi Czukor Borsóért nemcsak a környékbeliek rajonganak, B. András Márta tulajdonos szerint Magyarország legtávolabbi pontjairól is érkeztek hozzájuk vendégek, ami megkövetelte a folytatást: március közepén megnyitott a siklósi cukrászda pécsi „mása” is a Nagyszkókói út 2. szám alatt. A húsz éve üresen álló, egykoron vincellérházként üzemelő mecsekoldali házikóban minőségi, helyi alapanyagokból készített kávékat, limonádékat és szörpöket kóstolhatunk, ehetünk macaronokat, bonbonokat és süteményeket, de vásárolhatunk a régió termékeiből is: vannak lekvárok és még szappanok is.

Első tesztelő: levendulás latte, vörösboros csokoládétorta mascarponekrémmel

Szeretem azokat a vendéglátóegységeket, melyek mernek szakítani a hagyományokkal. A Czukor Borsó ilyen. A belvárosi forgalomtól távol nyitották meg cukrászdájukat, és hétköznap csak délután 2–8-ig vannak nyitva. Ide nem érdemes sietve beugrani egy kávéért, le kell ülni, el kell mélázni, le kell lassítani. A belső tér is a vidéki nyugalmat tükrözi, nyers gerendák, a „nagymama komódja”, receptkönyvek a polcon és kényelmes fotelok.

A levendulás kávén tökéletes volt a hab és sejtelmes a levendulaíz, nagyon itatta magát. A vörösboros csokitorta engem is meglepett. Vörösbor egy tortában? Fantasztikus ötlet! Épp hogy érződött a tortában a bor, egyáltalán nem tolakodóan, harmóniában a csokoládé ízével. Mindent egybevetve ide máskor is jövök, a kiszolgálás kedves, a tér barátságos és a kínálat is minőségi.

Második tesztelő: cukorborsós és szarvasgombás bonbon, rozmaringos-almás limonádé

Sütemény helyett két – első hangzásra is igen különleges – csokoládébonbont kóstoltam meg: egy cukorborsókrémmel töltöttet és egy szarvasgombás ízesítésűt. Nagy meglepetés volt számomra főként a cukorborsós: a bonbonon egy kis kandírozott borsószem „ült”, a kemény csokikülső mögött pedig finom krémes, édes borsópüré lapult. Bár a szarvasgombás csokira már a kínálat felsorolásánál felfigyeltem, csak utólag kértem ki (tartva attól, hogy túl extrém választás lenne), egy kis hezitálás után. Itt is a finom kemény csokoládékéreg után jött a krémes töltelék, mely intenzív csokis-rumos ízű volt, a csavart hozzá a szarvasgomba aromája adta.

Italnak a cukrászda házi készítésű szörpjei közül szintén egy különlegesebbet választottam, egy almás-rozmaringos ízesítésűt, melyet befőttesüveg-pohárban szolgáltak fel. A cukrászdáról és annak hangulatáról is mindenképpen szót kell ejteni: igazán otthonos a hely, kellemes pasztellszínekkel, vidéki, mégis modern bútorokkal, dísztárgyakkal, friss virágokkal – távol a nyüzsgő belvárostól, ami kimondottan üdítő. Bár érkezésünkkor nyitottak épp, a személyzet rendkívül kedves és segítőkész volt, minden kérdésünkre készségesen válaszoltak. Máskor is visszatérek ide, ajánlom mindenkinek.

Harmadik tesztelő: melange, almás pite

A sütemények közül nekem az almás pite nyerte el a tetszésemet. Az első falatnál már úgy éreztem, hogy bekapom az egészet egyben, annyira finom volt, de mégis csak egy kóstolón voltunk, így minden falatot jól megízleltem, és kicsit el is szomorodtam, hogy fogy ez a finom sütemény. Ez az almás pite egyébként nem olyan volt, mint amilyet a nagymamák készítenek, hanem sokkal krémesebb és „pitésebb”.

Az ital kiválasztása nehezebb volt, mint az ételé, ugyanis hatalmas választék várt bennünket, a kávéktól kezdve a szörpön át a levendulás borig, amivel szemeztem is egy jó darabig, végül egy melange-ot kértem. A mézes, tejhabos kávé remekül volt elkészítve, olyan volt, amilyennek lennie kell, bár én hiányoltam a csokiöntetet a tetejéről, de ezt leszámítva semmi probléma nem volt sem az étellel, sem az itallal, így én az uzsonnára 5 pontot adok!

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.