Látnod kell ezeket a mesebeli adventi vásárokat!

Világszerte kedvelt adventi úti célok ebben a négyhetes időszakban Zágráb, Bécs, Pozsony, Ljubljana, hogy csak néhány híres karácsonyi vásárt említsünk, amiket a pécsiek is imádnak. Ezek mellett pedig kisebb, hangulatosabb vásárok is találhatók elérhető közelségben. 

Az emberek nagy többsége imád világot látni, új helyeket megismerni. Így vannak ezzel a pécsiek is, rengetegen látogatnak el évente, legalább egy-egy hétvégére a kontinens különböző karácsonyi vásárait megnézni. A különleges hangulat, a csillogás és a forralt italok párjukat ritkítják, azonban van néhány dolog, amire jobb, ha már itthon felkészülünk.

Vannak helyszínek Pécstől nem vészesen messze, ahol az adventi időszakban érezhető a hamisítatlan karácsonyi idill, a családbarát hangulat. Következzen néhány kisebb, de imádni való karácsonyi vásár!

Maribor

Szlovéniában a romantikus, hagyományos, helyi portékákkal telepakolt bodegák mellett modern köntösbe is csomagolják a karácsonyi csodát. Maribor jó példa mindkettőre. Koncertek, jégkorcsolya, forró csoki is várja a város szívébe érkezőket a vásári forgatagban, de a szeparálódni vágyók extrém helyszínen, egy bevásárlóközpont 11. emeletén kialakított teraszon is megcsodálhatják a csodás fényeket és a páratlan kilátást. Ráadásul szinte előbb odaérhetünk, mint Budapestre a menetrend szerinti vonattal: az út körülbelül 3,5 óra.

Kismarton

Hagyományos, nemzetközi kézműves vásár, sok kedves ajándékötlet, karácsonyfavásár, forralt bor, puncs és sült gesztenye várják a látogatókat Ausztriában, a magyar határtól nem messze. 2019-ben december 6–15. között ünnepi sokadalmával az Esterházy-kastély is csalogatja az érdeklődőket. Pécsről kevesebb mint 5 óra alatt odaérhetünk.

Nagyszeben

Az erdélyi Nagyszeben adventi vására akkora népszerűségnek örvend, hogy korábban a nyitóhétvégén nem volt szabad szállodai szoba a környéken sem. A karácsonyi vásárban több mint száz nemzetközi és erdélyi finomságot kóstolhatunk meg, a forralt bor pedig elfogadható áron kapható az ételek mellé. Igazi kalandoroknak megadatik a lehetőség, hogy egy hegytetőn kialakított látványos jéghotelben szálljanak meg több ezer méteres magasságban a vásárfia megvétele után. Pécsről körülbelül 7 óra alatt érhetünk oda.

Wrocław

A lengyel városban a karácsonyi vásár a gótikus városházát spirálszerűen öleli körül, melyből az ünnepi portékákkal megrakott standok minden irányban szerteágaznak. Jórészt a helybéliek vásárolnak be karácsonyra, a vásár nem turisztikai látványosság. Hagyományos kézműves ajándékokból válogathatunk és autentikus helyi ételeket kóstolhatunk. Vigyázat, a csoda megközelítése több mint 8 órát vesz igénybe!

Drezda 

1434 óta rendezik meg a városban a Striezelmarkt (a Striezel egy német fonott kalács) elnevezésű vásárt, ami ezzel Németország egyik legrégebbi és leghagyományosabb karácsonyi vására. Évente közel 250 kiállító és árus vesz részt a forgatagban. Habár kicsit messzebb kell utazni az élményért, közel 9 óra az út Pécsről, de megéri.

Legalább egyszer érdemes elmenni Európa legfelkapottabb, legnagyszabásúbb karácsonyi vásáraira is, nem csak „kistestvéreiket” megnézni. Azonban fel kell készülnünk néhány alapvető dologra, mielőtt útnak indulunk.

Úgy leszünk, mint heringek a dobozban

A karácsonyi vásárok hatalmas tömegeket mozgatnak meg, amit ugyan sejthetünk, de talán otthon a kanapén még azért ideálisnak láthatjuk a helyzetet. Ha viszont odaérünk a helyszínre és azt vesszük észre, hogy órákat állunk sorba egy-egy ételárus, vagy akár a vécé előtt, illetve csak lépésben jutunk egyik pontból a másikba, az még így is váratlanul érhet minket. A gyerekekre különösen figyeljünk, nehogy elkavarodjanak a forgatagban!

Az árakkal hajlamosak elszállni

Érdemes lelkileg és pénzügyileg is felkészülni arra, hogy a központi helyeken elhelyezkedő árusok bőven 1000 forintot kérnek egy deci forralt borért, a mosdókat is csak pénzért használhatja az ember, a gyerekeket megcélzó attrakciók, mint például a körhinta, vagy egy korcsolyapálya szintén komoly összegbe kerülnek.

A Gugli tényleg a barátunk!

Mielőtt gyorsan lefoglaljuk az első szembejövő szállást és nekivágunk az útnak, használjuk ki az internet adta lehetőségeket, és tudjunk meg minél többet. A legnagyobb karácsonyi vásároknak már saját, csak ezekről szóló honlapjuk is van, IDE kattintva például a világhírű, már háromszor az év karácsonyi vásárának járó díjat bezsebelő zágrábi csodakavalkád honlapját láthatjuk. Bécsben nem is egy adventi vásárról beszélhetünk, hanem egy egész sorról, amikről ITT olvashatunk többet.

Hirdetés