Pécsett, ahogy a többi nagyvárosban is, egyre nagyobb problémát okoz a légszennyezettség. Az önkormányzat számos módon igyekszik tenni a jobb levegőért, most egy pályázat révén különleges módszereket is bevetnek, hogy tisztább legyen Pécs levegője.

A téli időszakban többször is beszámoltunk róla, illetve sok pécsi is észrevehette, hogy erősödött a szmog a városban, a füstköd főként Pécs mélyebben fekvő területein ülepedett meg. A szakemberek szerint ennek az oka a lakossági vegyestüzelésből, valamint a közlekedésből származó káros anyagok sokasodása.

– Az önkormányzat számos intézkedéssel próbálja javítani Pécs levegőjének minőségét – hangsúlyozta Páva Zsolt polgármester, megemlítve a közösségi közlekedés korszerűsítését, a modern fűtési módszerek ösztönzését is. A környezetvédelmi beruházásokon túl olyan rendeletmódosítások is készülnek, amelyek szintén a levegőminőség javulását szolgálhatják.

– Mindannyiunk érdeke, hogy a helyzeten javítani tudjunk – szögezte le Pécs polgármestere, aki kiemelte, ebben a munkában a lakosság aktív szerepére is szükség van. A szemléletváltozást segítheti az a pályázat, amelyen a baranyai megyeszékhely a közelmúltban – több nagyvárossal közösen – sikeresen szerepelt, így Pécs összesen mintegy 1,6 millió eurót, azaz több mint félmilliárd forintot költhet olyan programokra, amelyek hozzájárulhatnak a levegőminőség javulásához.

A program, melyet a városok között a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinál, idén indul, és 2026-ig tart. A program költségeinek 60 százalékát az EU, 40 százalékát a magyar kormány biztosítja.

Mint megtudtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálattal együtt a városok közös emissziós adatbázist hoznak létre, valamint egy légszennyezettségi modellező rendszert. Van emellett három olyan program, amely kifejezetten pécsi sajátosságú.

Napelemet a házra? Segítenek!

Pécs teljes területére kialakítanak egy olyan, mindenki számára elérhető webes felületet, amelynek alapja egy nagyfelbontású légifotóból előállított térkép. A térképen az épületek tetőfelületeit lehet majd kiválasztani és megnézni, hogy az adott tetőn annak méretétől, tájolásától, dőlésszögétől, a környező tereptárgyak árnyékhatásától, valamint a benapozottságtól függően mekkora teljesítményű napelemes rendszer telepíthető.

A webes felület ezenkívül tartalmazni fog információkat az elméletileg telepíthető napelemes rendszer segítségével megspórolt CO2- és szállópor-kibocsátás mennyiségére is. Továbbá a lakosságnak a felületről elérhetőek lesznek a napelemes rendszerekre vonatkozó aktuális pályázati lehetőségek, az engedélyeztetési folyamatok leírásai, illetve a városban napelemes kivitelezéssel foglalkozó cégek listája, elérhetősége is. A rendszer segítségével meg szeretnék könnyíteni azok számára a döntést, akik napelemes rendszer telepítésében gondolkodnak családi házak vagy társasházak esetében. Illetve természetesen intézmények, cégek tulajdonában lévő ingatlanok esetében is segítséget fog nyújtani a felület.

Mindent tudnak majd a növényekről

A város közterületein lévő növényállományt (azaz Pécs zöld tüdejét) felmérik és térképre viszik a fontosabb paraméterekkel (fajta, életkor, méret, érték, szükséges beavatkozások) együtt. A kataszternek köszönhetően tervezhetőbbé válik a város zöldfelületeinek frissítése, gondozása, fejlesztése.

App segít a pécsi közlekedésben

A program során okostelefonos közlekedéstervezési applikációt is készítenek. Segítségével a felhasználó pontos információhoz jut arról, hogy a városon belül A-ból B-be milyen útvonalon, milyen közlekedési eszköz használatával jut el a legegyszerűbben. A felületnek köszönhetően a felhasználó azt is látni fogja, hogy az adott útvonalat egyes közlekedési eszközökkel milyen környezetterheléssel tudja elérni, de további hasonló szemléletformálást segítő és városüzemeltetési menüpontokat is igyekeznek a fejlesztés során az alkalmazáshoz rendelni. Az applikáción keresztül lehetőség nyílik majd a buszjegyek vásárlására is.

 

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.