Legóból építené fel a Magasházat egy informatikus

Imádja a pécsi panelházakat az a fővárosi informatikus, aki most a Magasház megépítésébe fogott bele. László-Kun Gábor egészen elképesztő technikával és részletességgel készíti el a lakótelepek meghatározó épületeit, nem is akárhogy! Legóból!

Több ezer apró legókocka, melyek végül az eredetire megszólalásig hasonlító épületté állnak össze. Az építésükhöz nincs leírás, sem pontos útmutató. A valamikor építésznek készülő, végül informatikus végzettséget szerző László-Kun Gábor most a pécsi Magasházat szemelte ki.

– A Magasház legendás épület. Megkerülhetetlen a magyar lakásépítés történelmének áttekintése során. Az egész ház sorsában van valami izgalmas, még ha nem is végződött túl dicsőségesen. Bár már 4-5 éve elkezdtem foglalkozni a Magasházzal, júniusban töltöttünk egy hétvégét a feleségemmel Pécsen, és ez adta meg a szükséges lökést, hogy folytassam az elkezdett tervet. A pécsi paneltípusok egyébként mindig is szimpatikusak voltak nekem, így szereznék más házakat is lemodellezni – mondta Gábor.

Mi a legnehezebb a Magasházban? 

Gábort évek óta foglalkoztatja a pécsi Magasház épülete, így hát legóból fel is építi

A Magasház egyelőre csak digitálisan készült el. Ehhez főként fotókat, videókat és Google Mapst használt Gábor.

Hobbinak indult, de egyre inkább célom, hogy ezzel emlékezzek meg a magyar lakásépítés meghatározó évtizedeiről. 

– Számos izgalmas részlet van a Magasházon, például az ablakok kiképzése, vagy a tető. De a lépcsőházzal megküzdöttem, mire sikerült megtalálnom a megfelelő módszert az elkészítésére – mondta Gábor, aki különböző tervezőprogramokat használ az épületek elkészítéséhez.

Először megtervezi, majd megépíti

Mekkora lesz a Magasház legóból?

A tervek alapján 19 cm magas lesz és 1460 elemből áll majd, és a számítások szerint 680 grammot fog nyomni.

– A tervezés két hetet vett igénybe, felhasználva a korábbi tervkezdeményemet, az építés pedig az eddigi tapasztalataim alapján ekkora elemszámnál 8-10 óra lehet fotózással, mindennel együtt. Bár ez a makett aránylag kisebb, mint a többi tervem, ez a felhasznált elemek számán nem érződik. Ez a részletgazdagság ára – mondta Gábor.

az emberek szeretnek rácsodálkozni a saját házukra ekkora méretben.

Gábor építésznek készült, de informatikus lett

Magyarországon panelházakat, lakótelepeket Gáboron kívül más nem épít legóból, de világszerte rengeteg megszállott legózik mindenféle izgalmas témában. Őket AFOL-nak (Adult Fan Of Lego), azaz Felnőtt Legó Imádóknak nevezik.

Gábor terveit és alkotásait az Instagramon lehet követni. 

Hirdetés