Hirdetés

Virágokkal telepakolt esküvői torta vagy egy csinos steakhús szirmokkal meghintve? Egyre hangsúlyosabbak az ehető virágok az éttermek fogásain, a séfek pedig bátran kísérleteznek: ma már nem csak színt visz a tálalásra egy ibolya vagy rózsa, a legtöbb virágból étel is készül a magyar konyhákban, de akár nyersen is fogyaszthatjuk, például salátában vagy limonádéban.

Noha ősidők óta fogyasztunk virágokat, a 21. századi ember a biztonság kedvéért inkább még félrekotorja az ételét díszítő színes szirmokat. Bár egyelőre a legexkluzívabb helyeken szokás feldobni a tálalást az ehető virágokkal, egyre több étterem veszi a bátorságot, és kezd el kísérletezni az új trenddel, a nyers virágok felhasználásával.

Hogyan válasszunk virágot?

A legnépszerűbb és legismertebb ehető virágok a levendula, bodzavirág, rózsa, kamilla, ibolya és a hársfavirág, de ehető a sásliliom, árvácska, pitypang, büdöske, sarkantyúvirág, kankalin, tulipán, zsálya és a hibiszkusz is. A lista persze nem teljes, ezért érdemes pár szabályt betartanunk, illetve tájékozódnunk, hogy a kiválasztott virág biztosan ehető-e.

Egyrészt ne szedjünk le olyan virágot, ami már teljesen elvirágzott, elnyílt, vagy még bimbós. A legjobb „idejében” van az a virág, ami teljes virágzásban van, mivel általában a sziromlevele fogyasztható az ehető növényeknek. A porzós, termős részét inkább ne kapjuk be! Magától értetődő, de mégis fontos kiemelnünk, hogy forgalmas utak, szennyezett területek mentén ne szedjünk az áhított virágokból, és akkor is hagyjuk inkább a virágevést, ha asztmában, allergiában vagy szénanáthában szenvedünk.

Mérgező vagy nem mérgező?

Hát igen, vannak olyan virágok, melyek bizony mérgezőek! Nem fogyaszthatóak például a kemikáliákkal kezelt növények virágai, és inkább ne vásároljunk kertészetekből vagy virágárustól virágokat, hiszen ezek lehet, hogy permetezve voltak. Ha bizonytalanok vagyunk a virág ehetőségét illetően – ugyanúgy, mint a gombáknál – inkább ne együk meg őket.

Ami a legtutibb, ma már egyre több nagy áruházláncban vehetünk csomagolt, ehető virágMixet!

Miket csinálhatunk az ehető virágokból?

A legtöbb nyers, ehető virágból ízesített, illatosított szörpöket, mézet vagy lekvárt készítenek a gasztroguruk, de lehet velük kávét, teát ízesíteni és akár salátába is tehetjük. Nyersen keverhetjük fagylaltokba, süteményekbe, habokba vagy krémekbe, de zárhatjuk jégkockába is, később limonádét, jeges teát készíthetünk belőlük. Az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét